Pensionskunder kan ikke komme af med skatten

Der er dog heller ikke udsigt til panik, efter regeringen forlængede fristen for at omlægge kapitalpensioner til såkaldte aldersopsparinger, hvor skatten er afregnet. Men en rundspørge til de kommercielle pensionsselskaber på markedet viser, at de langtfra er klar til at omlægge til en beskattet pension og indbetale pengene til staten.

Samtidig oplyser Skat, at der ikke er problemer med at modtage pengene i den ende. Skat er omhyggelig med ikke at kommentere pensionsselskabernes IT-mæssige formåen. Men i et skriftligt svar hedder det:

»Skat kan modtage data, men konverteringen fra kapitalpension til aldersordning rummer flere elementer end blot, at Skat skal være klar på systemsiden. Pensionsinstitutterne har også en væsentlig opgave med tilretning og udvikling af IT-systemerne, hvor blandt andet kommunikationen til Skat skal ændres. Når systemerne er klar og kan tale sammen, vil der være mulighed for konvertering efter de nye regler på området.«

Danica er ifølge cheføkonom Jens Christian Nielsen klar til at modtage kundernes ønsker om at lægge deres kapitalpension om i løbet af få dage, hvorefter kunderne kan anmode om en omlægning i 12 måneder. Men selve afregningen af skatten sker først i andet halvår af 2014, inden fristen udløber ved udgangen af dét år.

»Vi forlængede fristen til at gøre det til 12 måneder, og så vil vi godt have et halvt år til at sælge værdipapirer til at betale skatten til den bedst mulige kurs,« siger Jens Christian Nielsen.

I SEB Pension forventer afdelingsdirektør Frank Pedersen, at kunderne kan komme til at betale afgiften fra den 1. august. Men hvis en kunde ønsker sin kapitalpension udbetalt nu, så sker det til den nedsatte afgiftssats.

»Men vi vil anbefale kunderne at vente til 2014 med at betale afgiften, da der ikke er nogle fordele ved at gøre det i 2013,« oplyser Frank Pedersen.

PFA indbetaler skatten samlet for alle kunder, der ønsker det, i slutningen af 2013, mens Nordea Liv & Pension angiver tidspunktet for, hvornår koncernen er klar til »efteråret.« Omlægningen giver en skattebesparelse på 2,7 procent af opsparingen, men det trækker i den anden retning, at kunderne dels skal betale et gebyr for omlægningen, dels i nogle tilfælde må opgive en rentegaranti på opsparingen.

Ifølge Forbrugerrådet er gebyret i Nordea Liv & Pension på 750 kroner, i PFA på 675 kroner og i Danica på 300 kroner. Hvis kapitalpensionen ligger i en bank, så bliver omkostningerne foruden gebyrer også på de specifikke omkostninger ved at sælge ud af værdipapirerne. Så især danskere med mindre kapitalpensioner skal afveje omkostninger og gevinst. I regeringens oprindelige oplæg var omlægningen sat til at indbringe statskassen 5 milliarder kroner. Hvis alle kapitalpensioner omlægges, at bliver tallet på omkring 150 milliarder kroner.

I Alm. Brand koster det ikke noget at konvertere kapitalpension til alderspension og ifølge direktør Mikael Sundby fra Alm. Brand Pension har selskabet været klar siden februar til at konverterede de første ordninger fra kapitalpension til alderspension.

"Samtidig gennemførte vi som de første førtids-afgifts-berigtigede af den bestående opsparing, og sendte ca. 400 mio.kr. til staten," siger han.

 

Dagens Gossip