Pensionsselskab reddede Danske Bank med lån

I oktober 2008 kæmpede Danske Bank fra dag til dag for skaffe kontanter nok til at holde forretningen kørende, skriver Berlingske Business.

Men ATP kom banken til undsætning ved at stille milliarder af kroner til rådighed. Og det skal det danske samfund være lykkelig for, mener ekspert.

Hvis Danske Bank bukkede under, så ville konsekvenserne for Danmarks økonomi være katastrofale. Overalt i samfundet - i finansverdenen, på Christiansborg og i Nationalbanken - herskede den fornemmelse, da finanskrisen brød ud i efteråret 2008.

Situationen var så betændt i landets største bank, at omverdenen måtte træde til, skriver Berlingske. Og ifølge avisen gav ATP, der forvalter en stor del af borgernes pensionsopsparinger, et lån på et tocifret milliardbeløb til Danske Bank.

Totalt gav ATP den danske banksektor "livgivende" lån på 40 milliarder kroner, erfarer avisen.

"Men før ATP ville overføre danskernes pensionsmidler til bankerne, skulle der en garanti til. Den valgte Nationalbanken at stille for at dæmpe nervøsiteten hos pengemændene", skriver Berlingske.

ATP's redningsaktion er vigtig for eftertidens forståelse af finanskrisen, mener bankekspert Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

- Situationen var rigtig slem, og politikerne og pensionsselskabet ATP har altså i virkeligheden sikret, at vi kom igennem en stor krise, uden at vi egentlig opdagede det. Danskerne var nødt til at hjælpe bankerne for at hjælpe sig selv, siger Lars Krull til Berlingske.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip