PET går til kamp mod islamisters cyber-jihad

Islamisternes stigende aktivitet på sociale medier kan føre til konkrete terrorhandlinger i den virkelige verden, mener førende eksperter.

Derfor opruster Politiets Efterretningstjeneste (PET) nu i kampen mod cyber-jihad og iværksætter en ny indsats mod radikalisering på nettet, skriver Politiken.

SSP-arbejdere, lærere og forældre skal ifølge efterretningstjenesten have nyt fokus på internettets tag i de unge, så radikaliseringen opdages tidligere.

Og så vil PET "gentænke vores forebyggelsesindsats, som ikke længere kun vil foregå fysisk, men også elektronisk", siger PET-chef Jakob Scharf til Politiken.

PET bekæmper i dag radikalisering gennem blandt andet opsøgende arbejde i lokalområder.

Men radikaliseringen er i vid udstrækning flyttet fra mørke kælderlokaler ud i internettets undergrund, og derfor flytter PET nu ressourcer til arbejdet med at imødegå radikalisering på sociale medier som Facebook og YouTube.

- Det er noget, vi nu kommer til at fokusere meget mere på i den forebyggende indsats. Vi ser en ny tendens til, at de sociale medier bruges mere aktivt i en radikaliseringsproces, siger Jakob Scharf til avisen.

Terrorforsker Magnus Ranstorp fra den svenske Försvarshögskolan kalder udmeldingen "opsigtvækkende":

- Scharf definerer her et helt nyt område for PET, som får stor betydning for kampen mod radikalisering og terror, siger han til Politiken.

Med udgangspunkt i en række radikale herboende muslimers profiler på Facebook har Politiken fulgt islamisternes spor videre ind i lukkede udenlandske jihadfora.

Der tegner sig et billede af et netværk af primært unge muslimske mænd, der hylder militante budskaber. De fleste er født eller opvokset i Danmark, hvor de går i gymnasiet eller har ordinære job som kommunal omsorgsmedhjælper eller flymekanikerlærling.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip