PET hjalp med at finde topterrorist

Danmarks hemmelige politi, PET, var sidste år direkte involveret i jagten på en af verdens mest efterstræbte terrorledere, Anwar al-Awlaki, før han blev dræbt under et droneangreb udført af USA den 30. september 2011 i Yemen. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

PET havde sammen med CIA fået placeret en agent, danskeren Morten Storm, så tæt på Awlaki, at det var muligt at opspore Al Qaida-lederen i det sydlige Yemen.

Morten Storm, som i dag står frem i Morgenavisen Jyllands-Posten, siger om planen:

- Jeg kunne hjælpe CIA og PET til at spore Anwar, så amerikanerne kunne sende en drone efter ham. Det var hele planen, som var lavet af CIA og PET.

Jyllands-Posten er i besiddelse af en lydoptagelse optaget den 7. oktober i fjor på Hotel Marienlyst i Helsingør. Her omtaler en CIA-agent Awlaki-operationen som en fælles mission for PET og CIA og tilføjer, at Morten Storms bidrag var så vigtigt, at hans person var kendt i Det Hvide Hus.

Imidlertid siger CIA- agenten også, at det ikke var den fælles mission mellem PET, CIA og Storm, der konkret førte til drabet på Awlaki, men en parallel og samtidig CIA-aktion.

Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet på Aarhus Universitet, mener, at Mortens Storms udtalelser rejser alvorlige spørgsmål om PET's skjulte aktiviteter i krigen mod terror samt om manglende demokratisk kontrol med tjenesten.

Han bakkes op af Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret på Københavns Universitet, mens andre jurister mener, at PET efter folkerettens regler om væbnet konflikt har holdt sig inden for reglerne.

Chefen for PET, Jakob Scharf, skriver i et svar til Jyllands-Posten, at PET "ikke har bidraget i forbindelse med den militæroperation, der førte til drabet på al Awlaki i Yemen." PET vil imidlertid ikke kommentere Storms oplysninger om, at tjenesten deltog aktivt i lokaliseringen af Awlaki, før han blev dræbt.

 

Dagens Gossip