Pjækkebøde på 250 kroner er nu udskrevet til de første patienter

Hvis du bliver væk fra en aftale og ikke melder afbud, så koster det dig 250 kroner – hvis du vel at mærke er patient ved ortopædkirurgisk ambulatorium på Regionshospitalet Viborg.

Berlingske skriver i dag, at afdelingen som en af de første i landet giver sine patienter pjækkebøder. Inden en konsultation får hver patient en advarsel om, at hammeren falder, hvis ikke de møder op eller melder afbud i god tid.

- Min forventning er nu, at vi ikke kommer til at udskrive ret mange bøder. Jeg tror, at det vil have en præventiv effekt, at vi har sat gang i projektet, og at folk vil være mere opmærksomme på, at det er vigtigt at melde afbud, siger formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), til Berlingske.

Læs også: Skoler trætte af elevers pjæk: Sender sms'er til forældre

Indtil videre har ti patienter måtte til lommen og betale bøden for at blive væk fra en aftale med sygehuset.

Bøderne er en del af et forskningsprojekt, der løber frem til 2017. Her skal effekten af bøderne undersøges på to afdelinger i Region Midtjylland.

Patienterne på disse afdelinger deles op i to grupper, hvor den ene gruppe får tilsendt et advarselsbrev og eventuelt en bøde, hvis ikke de møder op.

Den anden gruppe modtager ikke nogen advarsel og heller ikke nogen bøde, hvis de bliver væk. Herefter vurderer forskerne, om advarsel og bøde får flere til at overholde aftalen.

Pjækkebøden har fået kritik, fordi nogle frygter, at bøderne vil ramme psykisk syge og social udsatte. Tilhængere mener omvendt, at bøderne vil spare sygehusene for en del penge, ventetid og besvær.

 

Dagens Gossip