Planen om Sydøsteuropas største bank flopper

08/04/2013 11:10

BNB

Nyheder
Hvis der var noget, der bestemt ikke stod på den græske finansminister Yannis Stournaras ønskeliste, så var det nok at overtage to af landets største banker. Men det kan meget vel være én af den slags gaver, han ikke har mulighed for at sige nej til. I søndags annoncerede en højtstående embedsmand fra det græske finansministerium, at National Bank of Greece og Eurobanks planer om at slå pjalternes sammen nu er sat på stand by. I stedet vil landets nationale redningsfond for banker arbejde på en plan, der kan rekapitalisere bankerne hver for sig. Det skriver Wall Street Journal. Den græske banksektor er blevet hårdt ramt af landets krise, og derfor har bankerne i samarbejde med de myndighederne udarbejdet en aftale om konsolidering af sektoren. Ville skabe Sydøsteuropas største bank Helt centralt i planen var en sammenlægning af National Bank of Greece og Eurobank, der ville skabe Grækenland og Sydøsteuropas største bank og have aktiver for samlet 180 milliarder euro (1.341 milliarder kroner). Bankerne havde samlet brug for 15,6 milliarder euro i ny frisk kapital (116 milliarder kroner) for at køre videre, og aftalen blev at landets redningsfond for banker ville stå for langt den største kapitalindsprøjtning. Men betingelsen for at bankerne kunne køre videre som én selvstændig bank var, at de selv kunne skaffe mindst 10 procent af den nødvendige kapital på det private marked. Planen blev annonceret i oktober sidste år, og fik også Trojkaens (Den Europæiske Centralbank, EU Kommissionen og Den Internationale Valutafond) velsignelse. Og siden da har bankerne arbejdet mod en sammenlægning. I februar fik parterne ejerskab over hinanden i forbindelse med en aktieudveksling, og i juli skulle processen juridisk set være gennemført. Kan ikke skaffe nødvendig kapital Men efter at embedsfolk fra Finansministeriet i weekenden holdt møde med repræsentanter fra Bank of Greece står det nu klart, at de ikke kan leve op til deres del af aftalen om at skaffe godt halvanden milliard euro (11,6 milliarder kroner) fra private investorer inden deadline ved udgangen af april. »The Bank of Greece informerede os om, at de to udlånere sandsynligvis ikke er i stand til at skaffe de 10 procent, de har brug for fra det private marked. Som en konsekvens af det, har Den Finansielle Stabilitetsfond begyndt sin rekapitaliseringsproces for de to banker hver for sig,« lød det i en officiel udtalelse fra Finansministeriet ifølge The Wall Street Journal. Handlen med de to bankers aktier er nu sat i bero. Og med mindre at der i 11. time dukker en privat investor op, bliver konsekvensen at staten overtager kontrollen med de to banker og dermed også afgørelsen om, hvorvidt bankerne sammenlægges eller fortsætte hver for sig. Der har dog været bekymrede miner fra europæiske embedsmænd, der nu ser ud til at foretrække, at der ikke bliver skabt en ny usund kæmpebank, der kan have stor betydning for stabiliteten i den sydeuropæiske banksektor.

Mest læste i dag

Hvis der var noget, der bestemt ikke stod på den græske finansminister Yannis Stournaras ønskeliste, så var det nok at overtage to af landets største banker. Men det kan meget vel være én af den slags gaver, han ikke har mulighed for at sige nej til.

I søndags annoncerede en højtstående embedsmand fra det græske finansministerium, at National Bank of Greece og Eurobanks planer om at slå pjalternes sammen nu er sat på stand by.

I stedet vil landets nationale redningsfond for banker arbejde på en plan, der kan rekapitalisere bankerne hver for sig. Det skriver Wall Street Journal.

Den græske banksektor er blevet hårdt ramt af landets krise, og derfor har bankerne i samarbejde med de myndighederne udarbejdet en aftale om konsolidering af sektoren.

Ville skabe Sydøsteuropas største bank

Helt centralt i planen var en sammenlægning af National Bank of Greece og Eurobank, der ville skabe Grækenland og Sydøsteuropas største bank og have aktiver for samlet 180 milliarder euro (1.341 milliarder kroner).

Bankerne havde samlet brug for 15,6 milliarder euro i ny frisk kapital (116 milliarder kroner) for at køre videre, og aftalen blev at landets redningsfond for banker ville stå for langt den største kapitalindsprøjtning.

Men betingelsen for at bankerne kunne køre videre som én selvstændig bank var, at de selv kunne skaffe mindst 10 procent af den nødvendige kapital på det private marked.

Planen blev annonceret i oktober sidste år, og fik også Trojkaens (Den Europæiske Centralbank, EU Kommissionen og Den Internationale Valutafond) velsignelse. Og siden da har bankerne arbejdet mod en sammenlægning.

I februar fik parterne ejerskab over hinanden i forbindelse med en aktieudveksling, og i juli skulle processen juridisk set være gennemført.

Kan ikke skaffe nødvendig kapital

Men efter at embedsfolk fra Finansministeriet i weekenden holdt møde med repræsentanter fra Bank of Greece står det nu klart, at de ikke kan leve op til deres del af aftalen om at skaffe godt halvanden milliard euro (11,6 milliarder kroner) fra private investorer inden deadline ved udgangen af april.

»The Bank of Greece informerede os om, at de to udlånere sandsynligvis ikke er i stand til at skaffe de 10 procent, de har brug for fra det private marked. Som en konsekvens af det, har Den Finansielle Stabilitetsfond begyndt sin rekapitaliseringsproces for de to banker hver for sig,« lød det i en officiel udtalelse fra Finansministeriet ifølge The Wall Street Journal.

Handlen med de to bankers aktier er nu sat i bero. Og med mindre at der i 11. time dukker en privat investor op, bliver konsekvensen at staten overtager kontrollen med de to banker og dermed også afgørelsen om, hvorvidt bankerne sammenlægges eller fortsætte hver for sig.

Der har dog været bekymrede miner fra europæiske embedsmænd, der nu ser ud til at foretrække, at der ikke bliver skabt en ny usund kæmpebank, der kan have stor betydning for stabiliteten i den sydeuropæiske banksektor.