Polens ambassadør vil debattere social dumping

»Vi vil gerne diskutere de udfordringer, det giver, når to så forskellige lande skal integreres. Virksomheder, der undlader at betale skat eller er uærlige over for deres medarbejdere, bryder loven, og det fortjener retsforfølgelse. Det skal ikke kaldes for social dumping,« siger han og fortsætter:

»Men udtrykket bliver også brugt om virksomheder, der følger reglerne. I vores øjne er det konkurrence, og det opfordrede de gamle medlemslande os til i 90erne. Vi skulle åbne vores markeder og indstille os på konkurrence, og vi fortalte vores befolkning, at det var en stor fordel. Nu hører vi stemmer i nogle af de samme lande sige, at de ikke vil have konkurrence fra os, men vil ændre de fælles spilleregler i EU,« siger ambassadøren.

Udmeldingen kommer efter, at 3F har anklaget den polske ambassade i Danmark for at opfordre polske virksomheder til at undgå danske fagforeninger i sin manual. Ifølge ambassaden var oversættelsen af manualen ikke korrekt, da den netop ikke opfordrede virksomheder til at undgå danske fagforeninger.

Ambassaden er på trods af det parat til at rette sætningerne i den godt 100 sider lange manual. Den fastholder, at den har rådgivet korrekt og vil fortsat råde polske virksomheder til at kontakte danske arbejdsgiverorganisationer som Dansk Byggeri og Dansk Industri (DI) og få deres vejledning, før de entrerer med fagforeningerne.

»Tidligere kunne vores virksomheder lave individuelle aftaler med fagforeninger, som viste sig at være dyrere end nødvendigt. Jeg formoder, at danske ambassader i udlandet også råder deres virksomheder til at undersøge reglerne, før de skriver under på noget,« siger han og peger på, at ambassaden ikke har interesse i, at polakker bliver snydt.

»Vores borgere, der bliver snydt for løn, beder jo os om hjælp bagefter. Så vi er glade for, at fagforeningerne opdager virksomheder, der reelt snyder,« siger han til Berlingske.

Én af de typiske årsager til uenighed mellem fagforeningerne og arbejdsgiverne er, hvordan man skal fortolke overenskomsten. I eksempelvis byggebranchen kan udlændingene arbejde mere fleksibelt og til en lavere løn uden at bryde reglerne. De har ikke samme tradition for at forhandle sig til forskellige former for tillæg.

»Vi har lavet en fleksibel overenskomst, men det forudsætter, at arbejdsgiverne betaler for det. Det forstår mange udenlandske virksomheder ikke. Selv når de skal følge minimumsbestemmelserne, arbejder de ofte for meget,« siger næstformand i 3Fs byggegruppe, Palle Bisgaard, der understreger, at 3F gerne vil samarbejde med ambassaden.

 

Dagens Gossip