Politi håber hårdt såret terrormistænkt overlever

Den terrormistænkte 19-åriges tilstand er stadig så kritisk, at han ikke er i stand til at kommunikere med myndighederne. Det formodes, at Tsarnaev blev skudt og såret under en ildkamp med politiet sent torsdag aften lokal tid, hvorefter han søgte tilflugt i båden.

Et netop offentliggjort infrarødt billede fra Massachusetts State Polices overvågningshelikopter viser, hvordan han lå sammenkrøbet i båden og nægtede at komme ud.

Tsarnaev har mistet meget blod og er nu indlagt under streng bevogtning på det hospital i Boston, Beth Israel Deaconess Medical Center, hvor hans storbror og formodede medsammensvorne, 26-årige Tamerlan, blev erklæret død fredag.

Dzhokhar Tsarnaevs præcise tilstand er ikke blevet offentliggjort, men i et interview med ABC News indikerer guvernør Deval Patrick fra Massachusetts, at den formodede bombemand er i yderste livsfare.

»Vi håber, at han overlever, for vi har en milliard spørgsmål til ham,« siger guvernøren.

Mens lægerne kæmper for lillebrorens liv, er efterforskere fra FBI i færd med at granske den afdøde storebrors baggrund. Teorien går på, at han som dybt radikaliseret islamist er hovedmanden bag angrebet på Boston Marathon, og ifølge New York Times fokuseres der lige nu på en rejse, han sidste år foretog til fødeegnen, den russiske Kaukasus-republik Dagestan.

Brødrenes far, Anzor Tsarnaev, har forklaret, at sønnen var i hjemlandet for at forny sit pas, men ifølge FBIs oplysninger opholdt han sig i Dagestan i en længere periode og har muligvis været i kontakt med ekstremistiske grupper i området.

»Det er et afgørende område for efterforskerne og efterretningsvæsenet at se nærmere på,« siger Kevin Brock, tidligere ledende FBI- og antiterror-agent, til New York Times.

Tidligere lørdag krævede to toneangivende republikanske senatorer den overlevende bror behandlet som en »fjendtlig kombattant« i samme kategori som fangerne på Guantanamo. Det vil blandt andet betyde, at Dzhokhar Tsarnaev - i fald han overlever - mister retten til en forsvarer.

Det vides ikke, hvordan Obama-regeringen, som betegner angrebet i Boston som en terrorhandling, forholder sig til kravet, men den føderale forsvarsmyndighed forsøger ifølge Reuters at blive udpeget til at forsvare Tsarnaev. Det vil i givet fald være op til en føderal dommer.

»Det er derfor, vi forsøger at få et møde med ham så hurtigt som muligt,« siger en repræsentant for forsvarsmyndighedens Boston-kontor, Charles McGinty, til nyhedsbureauet.

Ifølge CNN er 58 sårede fra bombeangrebet stadig indlagt, flere af dem på samme sygehus som Tsarnaev. Tre meldes i kritisk tilstand.

 

Dagens Gossip