Politi vil holde øje med Hamas-TV fra København

»Om Allah vil,« svarer børneværten.

»Jeg vil bide dem! Og sluge dem!«, erklærer den lyserøde kanin.

Sådan lød det i børneprogrammet »Morgendagens Pionerer« på Al-Aqsa TV i 2008, da kaninen truede med at dræbe danskere, hvis Muhammed-tegningerne blev vist igen.

Den store lyserøde kanin hedder Assud og optrådte i en periode på TV-stationen Al-Aqsa TV, der angiveligt fremover vil få produceret udsendelser fra København, skriver Berlingske.

Al-Aqsa TV er kontrolleret af den terrorstemplede palæstinensiske Hamas-bevægelse, og derfor har det vakt vrede og opsigt, at mediecenteret i den nye moské i København angiveligt har lavet en aftale med TV-stationen om at producere udsendelser. Både justitsminister Morten Bødskov (S) og kulturminister Marianne Jelved (R) er blevet kaldt i samråd om sagen.

Torsdag sagde en talsmand fra Dansk Islamisk Råd, en organisation med godt 25.000 medlemmer der står bag opførslen af den Qatar-finansierede moské, at man ville samarbejde med Al-Aqsa:

»Vi vil samarbejde med nogle eksterne aktører – Al Jazeera, Al-Aqsa og Huda TV. Når vi modtager opgaverne, læser vi nøje, hvad de går ud på, og træffer så en beslutning om, hvorvidt det er noget, vi vil dække. Det vil først og fremmest dreje sig om reportager,« sagde rådets talsmand, Mohamed al Maimouni, til Berlingske Nyhedsbureau. Fredag trak rådet dog i land igen og understregede, at man ikke har lavet nogen »formel« aftale med Al-Aqsa.

»Dansk Islamisk Råd blev i gårsdagens (torsdagens, red.) nyheder i flere tilfælde fejlciteret og tillagt formelt samarbejde med TV-stationen Al-Aqsa, hvilket ikke er tilfældet,« skrev rådet i en pressemeddelse fredag.

Heraf fremgik det, at rådet tilbage i 2012 har leveret et TV-indslag til Al-Aqsa om en dansk-palæstinensisk familie og deres liv i Danmark. I pressemeddelsen understreger rådet, at man overvejer et formelt samarbejde med den kendte arabiske TV-station Al Jazeera, der stammer fra Qatar, »og andre udvalgte TV-kanaler«.

»Men endnu ligger der ikke nogen formelle aftaler klar. Så snart eventuelle aftaler er indgået, så vil disse fremgå af vores hjemmeside,« oplyste rådet.

Radio- og TV-nævnet afviste i går at tage stilling til sagen, da nævnet kun træffer beslutninger om TV-stationer, der har søgt dansk sendetilladelse.

»Der er ikke modtaget anmodning om tilladelser eller registrering af denne TV-kanal. TV-kanaler er kun omfattet af Radio- og TV-nævnets kompetence, hvis de sender fra dansk grund. Ren produktion af TV betyder ikke, at radio- og fjernsynsloven finder anvendelse,« oplyser Radio- og TV-nævnet i en mail til Berlingske.

Københavns Politi har dog allerede meldt ud, at man vil holde et vågent øje med Al-Aqsa TV, da det kan være en overtrædelse af terrorlovgivningen at bistå den Hamas-kontrollerede TV-station med at producere udsendelser.

Trine Baumbach, lektor og ph.d. i strafferet ved Københavns Universitet, understreger, at hun ikke vil udtale sig om den konkrete sag.

»Men man skal gøre sig klart, at vores terrorbestemmelser er meget vidtgående. Vi har nogle forskellige udvidede regler om medvirkning til terror, og man er ikke straffri, bare fordi man ikke selv foretager en terrorhandling,« siger Trine Baumbach til Berlingske.

Hun henviser til, at man blandt andet kan blive dømt for »i øvrigt at fremme« en terrorgruppes interesser.

»Vores terrorparagraffer er meget nye og meget komplicerede, mens der er meget lidt praksis på bestemmelserne. Derfor skal man afholde sig fra nogen som helst medvirkning til terror, hvis man ikke vil dømmes for overtrædelse af paragrafferne,« påpeger hun.

Det er uvist præcis hvilke former for programmer til Al-Aqsa TV, der fremover angiveligt skal produceres fra København. Men det bliver under alle omstændigheder uden Assud.

Den lyserøde kæmpekanin blev nemlig aflivet på børne-TV i starten af 2009. hvor den blev dræbt i de israelske bombardementer af Gaza. Den knap to meter høje lyserøde kanin udåndede ifølge Kristeligt Dagblad på børne-TV, mens den opfordrede til at fortsætte kampen mod Israel ledsaget af to drenge, der sang om hvordan kassem-raketter skulle regne ned over israelske civile.

 

Dagens Gossip