Politiet: Christianias hashhandel er faldet med 30 pct.

Samlet set vurderer politiets Task Force Pusherstreet, at hashhandlen er faldet med 30 pct. i perioden.

Med til den oplysning hører det, at Københavns Politi forklarede Berlingske i juni 2012, at det var politiets formodning, at der årligt blev omsat hash for omkring en mia. kroner på Christiania.

At det siden er lykkes at reducere hashhandlen skyldes ifølge Poul Kjeldsen, vicepolitiinspektør ved Task Force Pusherstreet, strategien om at lave aktioner mod stedets sælgere og købere samt mod leverandørerne uden for fristaden.

Så sent som onsdag morgen slog Task Force Pusherstreet til på Christiania og ransagede bygningerne Loen og Laden. Politiet fandt her to pistoler, 450 kilo hash og 70.000 kr. i kontanter. Seks personer blev anholdt.

»Det går sådan set rigtig godt. Men det er stadig en lang vej, indtil sælgere og leverandører finder ud af, at det ikke længere er attraktivt for dem at deltage i den fest,« siger Poul Kjeldsen til Berlingske.

Vurderingen om at hashhandlen på Christiania er faldet med 30 pct. bygger ifølge vicepolitiinspektøren på det samlede efterretningsbillede, herunder hvad kilder fortæller, og hvad politiet ser med egne øjne.

»Vi laver aktioner inde i Pusherstreet, og hvor vi i starten fandt store mængder ret store mængder i boderne, så er der ikke meget i dag«.

Spørgsmål: Kan det ikke skyldes, at pusherne er blevet bedre til at gemme deres hash og penge?

»Jo, det kan skyldes, at de er blevet bedre til at gemme det, men det kan også skyldes, at der er blevet mindre salg. Det er et skøn, og jeg kan ikke sige det med sikkerhed.«

Det fremgår af politiets nye opgørelse, at der i perioden 1. september 2012 til 1. september 2013 blev beslaglagt hash til en værdi af ca. 55 mio. kr., joints til en værdi af ca. 1,5 mio. kr. samt 7,2 mio. kr. i kontanter. Det giver i alt 63,7 mio. kr.

Spørgsmål: Hvis man trækker 63,7 mio. kr. fra en mia kr., så giver det ikke ligefrem en reduktion på 30 pct.?

»Jeg synes faktisk ikke, at man kan sætte lighedstegn mellem de to. Bagmanden, som før har tjent 20 mio. kr. på at sælge, han tjener måske 30 pct. mindre i dag. Og det kan man ikke få frem med den ligning, som du lige satte op.«

Spørgsmål: Hvordan kan I så vide, at omsætningen er gået ned med skønsmæssigt 30 pct.?

»Jeg kan ikke uddybe det mere. Vurderingen bygger på det samlede efterretningsbillede.«

Chefpolitiinspektør ved Københavns Politi Jørn Aabye kaldte i juni 2012 kampen mod hashhandlen på Christiania for »en stor og langtrukken omgang katten efter musen, uden at vi får løst problemet.«

Hovedpunkterne i strategien for Task Force Pusherstreet, som efterfølgende begyndte arbejdet, er dels at »eliminere den åbenlyse hashhandel på Pusherstreet. Dels at politiet skal kunne patruljere området på samme måde som andre områder.

Det har nemlig ofte udviklet sig til deciderede gadekampe, når politiet har vist sig på Christiania.

I mandags anholdte politiet en 38-årig mand, som er mistænkt og sigtet for at have opbevaret og omsat ca. 4,4 ton hash. Manden blev anholdt hos en slægtning på Nørrebro i København.

 

Dagens Gossip