Politiet fik over 13.000 våben under frit lejde

Aktionen, hvor borgere kunne aflevere deres våben til politiet uden at få bødestraf, blev gennemført, fordi det er blevet ulovligt at have et luft- eller fjedervåben med en kaliber på mere end 4,5 millimeter, hvis ikke det er anmeldt til politiet.

Det har en del danskere altså benyttet sig af, men antallet af indsamlede våben viser desværre også, at det langt fra har været så indbringende som håbet.

»Aktionen viser desværre tydeligt, at der stadig er mange skydevåben derude, herunder våben fra krigens tid,« siger politiinspektør Lene Sørensen fra Nationalt Kriminalteknisk Center i Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Samtidig påpeger hun dog også, at når folk går til politiet, »mindsker det klart risikoen for, at våbnene falder i hænderne på kriminelle«. Men de indleverede våben er ikke fra bandekonflikterne, slår hun fast.

»Der er tale om våben, som mange danskere har haft liggende hjemme i gemmerne. Derfor er det godt, at så mange har benyttet lejligheden til at rydde op, så de ikke risikerer en straffesag,« siger politiinspektør Lene Sørensen.

Blandt de 13.481 skydevåben, som danskerne har langet over disken til politiet i deres kreds, er 4.844 luft- eller fjedervåben.

Ud over skydevåbnene er der også indleveret 4.035 blankvåben og 575 andre slags våben som slagvåben, sprays og våbendele. Endelig er der blevet afleveret 1335 stykker eksplosivstoffer, eksempelvis håndgranater, samt en stor mængde ammunition.

Det er flest syd- og sønderjyder, der har givet afkald på deres våben. Her har politiet modtaget 2.383 våben, hvoraf 1.137 er skydevåben.

I en tilsvarende Frit Lejde-aktion i 2009 blev der indsamlet 9.589 våben på landsplan.

 

Dagens Gossip