Politiet gemmer fingeraftryk i strid med dom

I flere år har Justitsministeriet forsømt at følge op på en dom fra Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

Derfor gemmer Rigspolitiet fortsat fingeraftryk af uskyldige personer, selv om det er strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, oplyser DR Nyheder tirsdag.

Det var i december 2008, at Strasbourg-domstolen dømte Storbritannien for ubegrænset opbevaring af følsomme oplysninger om borgere, der ikke er dømt.

En dreng på 11 år og en voksen mand fik medhold i deres klager.

I 2009 erkendte Justitsministeriet over for Folketingets retsudvalg, at man blev nødt til at rydde op i politiets registre for dna-profiler, fingeraftryk og celleprøver. Det skyldtes, at de danske regler lignede de britiske.

Ifølge de danske regler slettes fingeraftryk således først, når en person er blevet 80 år - også selv om den pågældende ikke er blevet dømt, men kun har været sigtet for en forbrydelse.

I 2010 blev loven om registret for dna-profiler ændret på grund af Strasbourg-dommen, men i dag - seks år efter afgørelsen - har Justitsministeriet endnu ikke lavet nye regler om fingeraftryk.

Den manglende reaktion kritiseres af flere politikere og af Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia.

- Det svækker tilliden til, at myndighederne tager retten til privatliv alvorligt, siger han til DR.

Justitsministeriet forklarer til DR, at der har været flere "problemstillinger af persondataretlig og teknisk karakter" - men at en ændret bekendtgørelse sendes i høring snart.

Cirka 350.000 menneskers fingeraftryk ligger i politiets register.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip