Politiet har i år taget bilen fra mere end 1.200 danskere

Loven blev strammet gevaldigt op den 1. januar 2012, hvor politiet fik udvidede rammer til at tage bilen fra bilister, der kørte rundt uden kørekort eller i påvirket tilstand.

Betjentene kan nu tage nu beslaglægge bilen anden gang man stopper en spritbilist inden for tre år, eller tredje gang i samme tidsrum man kører rundt uden et kørekort.

Og det har politiet i den grad benyttet sig af i år, hvor langt over 1.200 biler er blevet beslaglagt. En mindre del af køretøjerne er motorcykler.

Kommunikationsrådgier Carsten Andersen fra Rigspolitiet oplyser til dagens.dk, at man indtil den 1. oktober i år havde beslaglagt 1.215 køretøjer i år, men siden er flere kommet til.

Derfor har vi lavet en rundspørge til en række politikredse landet over, for at skaffe mere opdaterede tal.

Alene i seks politikredse har man beslaglagt 925 biler indtli nu, så det samlede antal i år kommer altså op på langt over de 1.215 biler og motorcykler.

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi er der tale om 149 biler, Midt- og Vestjyllands Politi har taget bilen i 153 tilfælde, mens Østjyllands Politi melder om 164 beslaglæggelser.

Nordjyllands Politi har beslagtlagt 136 biler, Sydsjællands og Lolland Falsters Politi 150 biler, og hos Midt- og Vestsjællands Politi er tallet 173 biler. Nogle af kredsenes tal her gælder dog også kun de første ni måneder af 2012.

- På en måde overrasker det mig faktisk at det er så mange biler. Bilisterne er jo blevet advaret om de nye muligheder for beslaglæggelse, siger politikommissær Kristian Thomsen fra Nordjyllands Politi.

Klik her og bliv ven med dagens.dk på Facebook - og følg Danmarks nye og helt gratis netavis

Og hans kollega vd Sydsjællands og Lolland Falsters Politi mener, at de strammere regler har virket.

- Hos menigmand er der ingen tvivl om, at man da tænker sig om når vi tager bilen. Det har helt klart en effekt, og vi får stoppet den fortsatte spritkørsel eller kørsel uden kørekort. men vi har også en gruppe mennesker, som simpelthen er uden for pædagogisk rækkevidde, uanset hvad vi gør, siger lederen af færdselspolitiet hos Sydsjællands og Lolland Falsters Politi, Erik Mader, til dagens.dk.

Han fortæller, at nogle af disse bilister efterfølgende blot anskaffer sig en anden brugt bil til 5.000 kroner, og fortsætter kørslen.

Det kan Kristian Thomsen i Nordjylland nikke genkendende til.

- Jeg har ikke det eksakte tal, men jeg vil vurdere, at vi har en håndfuld sager, hvor vi gentagne gange har beslaglagt biler hos bilister, der ikke har forstået alvoren, siger han.

Erik Mader fortæller, at man nu også tager alle køretøjerne den pågældende ejer.

- Hvis vi stopper en bilist uden kørekort tredje gang på tre år, så tager vi ikke kun det køretøj han er kørende i på det tidspunkt. Vi tjekker også om han er registreret over andre køretøjer, som vi så også kan beslaglægge, siger han.

Det er er sket i flere tilfælde.

At der er tale om en skærpet praksis kan man blandt andet se af tallene fra Østjyllands Politi.

Her fortæller kommunikationskonsulent Janni Lundager, at man fra 1. januar 2011 og frem til den 20. december sidste år beslaglagde 44 køretøjer i kredsen. I år er det blevet til 164 - altså næsten fire gange så mange.

Når politiet beslaglægger en bil, så er det senere op til en dommer at afgøre, om bilen endelig skal konfiskeres, og efterfølgende sælges på auktion. Derfor har politiet landet over lige nu store lagre af beslaglagte biler stående.

Og der er tale om både de billige, brugte biler, men bestemt også nyere biler i en højere prisklasse.

Det skal også nævnes, at politiet kun kan belaglægge biler, der tilhører den pågældende bilist. Derfor kan betjentene som udgangspunkt ikke snuppe firmabiler eller biler, som den pågældende bilist har lånt.

Hos alle de politifolk dagens.dk har talt med om beslaglæggelserne, er der stor tilfredshed med de nye muligheder for, at tage bilen fra disse bilister.

- Selvom det desværre ikke er alle der stopper deres kørsel når vi tager bilen, så får vi dog fjernet en del af problemet. Og mange bilister får altså et wake-up call, og stopper med at køre, siger Kenneth Benfeldt, der er operativ leder i færdselsafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

 

Dagens Gossip