Politiet i København skød sønnen: Nu kræver staten penge

Næsten 10 år efter politiet skød og dræbte en biltyv i København, skal den tragiske hændelse nu endevendes i Højesteret.

Onsdag og torsdag vil to advokater foran et hold dommere diskutere, hvorvidt det var strengt nødvendigt, at en politiassistent affyrede sin pistol mod Kenneth Buch Jensen, der havde stjålet en bil.

I foråret tilkendte Østre Landsret den dræbtes mor og søster en erstatning på 150.000 kroner. Menneskerettighederne er overtrådt, fordi Jensens ret til livet blev krænket, fastslog dommerne.

Men anklagemyndigheden nægter at acceptere afgørelsen i den 84 sider lange dom, som også kritiserer sjuskeri under den oprindelige undersøgelse.

Derfor kræver det offentliges advokat i Højesteret nu, at moren, Sanne Andersen, og søsteren ikke skal have en krone. Omvendt kræver de 190.000 kroner, oplyser deres advokat, Tyge Trier.

Begivenheden på Røde Mellemvej på Amager 1. april 2003 er blevet endevendt i detaljer.

Kenneth Buch Jensen sad i en stjålen BMW og havde forinden udsat andre for fare ved sin hidsige kørsel gennem København. Nu var højre fordæk faldet af, og alligevel forsøgte han at køre videre.

Betjenten affyrede et enkelt skud mod Jensen fra en position skråt bag og til venstre for bilen.

Han har forklaret, at han skød for at afværge den livsfare, som han mente, biltyven udsatte andre politifolk og trafikanter for.

Dette stemmer dog ikke med de oplysninger, som landsretten har analyseret. Det er ikke bevist, at "det var absolut nødvendigt at afgive det dræbende skud, eller at det fremstod således for de involverede," fastslår landsretten.

Formanden for det tidligere politiklagenævn i København, Helle Lokdam, har rost afgørelsen:

- Det er væsentligt, at der kun levnes et ganske snævert område for de situationer, hvor myndighederne må dræbe borgerne, har hun sagt.

Myndighederne undlod at rejse en straffesag mod betjenten. Dette er dog et helt andet spørgsmål, hvor der må tages hensyn til betjentens subjektive oplevelse af situationen, har landsretten understreget.

Men nu skal de efterladte altså igennem det hele endnu en gang. Rigsadvokaten har forklaret det med, at landsrettens dom kan få betydning for andre sager.

Højesterets afgørelse ventes først i det nye år.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip