Politiet sigter narkobilister på stribe

15 gange flere danskere blev i 2012 sigtet for at sidde bag rattet, mens de var påvirket af narkotika end i 2007. Årsagen er nye regler og politiets metoder til at spotte påvirkede bilister, vurderer Sikker Trafik.

Mens der i 2007 blev sigtet 225, så var der hele 3431 sigtede narkobilister i 2012. Næsten 10 pr. dag. På bare ét år, fra 2011 til 2012, er antallet af sigtelser steget med 28 procent, viser nye tal fra Rigspolitiet.

Før 2007 skulle en læge vurdere, om en person var i stand til at køre bil. Det gjorde det ifølge Sikker Trafik meget svært at få folk sigtet, hvis de ikke var synligt påvirket.

Men i 2007 indførte politikerne en nultolerance for narko i blodet, når man sad bag rattet. Det betød, at en positiv blodprøve var det samme som en sigtelse.

Samtidig fik politibetjente kurser i at finde tegn på bilister, der havde taget stoffer. Og det har ifølge specialkonsulent Pernille Ehlers i Sikker Trafik fået flere narkobilister i fælden.

- Stigningen skyldes, at politiet er blevet bedre til at kontrollere. Det betyder ikke, at der er kommet flere bilister, der er påvirket af stoffer, siger Pernille Ehlers.

Den større risiko for at blive taget får flere til at beholde bilnøglen i lommen, når bevidstheden skal udvides.

- Jo større risiko, der er for at blive taget, jo flere overholder loven. Så hvis politiet bliver bedre, så får det også flere til at lade være med at køre påvirket af stoffer, forklarer Pernille Ehlers.

I dag undersøger landets betjente blandt andet bilisters pupiller på stedet. Øjnenes reaktion afgør så, om bilisten skal med på stationen til en blodprøve. Men i København eksperimenterer politiet med et såkaldt narkometer.

Narkometret kan teste bilisters spyt på stedet og se, om de har taget narkotika.

- Narkometret giver et ret sikkert resultat, så hvis det bliver udbredt til hele landet, vil det være rigtig godt, fordi politiet bliver bedre til at spotte de påvirkede bilister, slutter Pernille Ehlers

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip