Politiker: Vi gider ikke lefle for de unge

Egentlig er det ældgammel viden. At hvis Muhammed ikke kommer til bjerget, må bjerget komme til Muhammed. Nu er det ganske vist ikke kommunalvalg, den velkendte talemåde er møntet på, men det kunne det sådan set godt have været.

Som noget nyt har kommunerne nemlig mulighed for at oprette mobile stemmebokse ved årets kommunalvalg. I praksis betyder det, at stemmeboksene kan rykke ud af rådhuset, og derhen hvor folk er. Særligt derhen hvor de unge befinder sig.

Der er dog stor forskel på, hvordan landets kommuner forholder sig til det nye initiativ.

- Der er slet ingen grund til, at vi skal komme ud til de unge. Når vi kommer ud på plejehjemmene, er der en grund til det. Men de unge kan sagtens selv besvæge sig, så det ville kun være for at lefle for dem og falde ned på knæ, siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring kommune.

Anderledes positiv er borgmesteren i Sønderborg, Aase Nyegaard. Hun peger på, at kommunalvalg ikke er det, der optager de unge mest. Derfor må kommunerne gøre en ekstra indsats.

- Jeg kan da godt huske tilbage til dengang jeg selv var 18-20 år. Der var kommunalvalg heller ikke det, jeg gik mest op i. Men hvis nu jeg var blevet gjort mere opmærksom på det - og det var lettere at stemme - så tror jeg faktisk, jeg ville have forholdt mig mere til det, siger hun.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) bifalder de det nye initiativ og forventer stor tilslutning. Næsten 70 procent af kommunerne planlægger at indføre mobile valgsteder på uddannelsessteder, viser en rundspørge, som KL foretog i maj.

- Det er vores indtryk, at kommunerne i meget, meget høj grad vil flytte valgstederne ud af rådhuset og hen til et sted, hvor man rent faktisk møder vælgerne, fortæller Laura Friberg, der er ansvarlig for kampagner hos KL.

Men Hjørring kommune er altså ikke blandt de kommuner, der tager det nye initiativ til sig. Demokrati skal nemlig ikke være nemt, påpeger socialdemokraten Arne Boelt.

- Man burde i stedet understrege, at det er en pligt og ret at stemme. Vi må altså snart holde op med at feje for de unge. Det løser ikke problemet, lyder det fra den socialdemokratiske borgmester.

Kommunalvalget afholdes den 19. november 2013. Ved seneste valg i 2009 stemte kun 47 procent af de 19-29-årige.

 

Dagens Gossip