Politikere forlanger hård kurs mod danske ekstremister

Dansk Folkeparti er klar i spyttet, efter det er kommet frem, at bandelederen Abderrozak Benarabe - kendt som bandelederen Store A fra Blågårds Plads på Nørrebro i København - har flirtet med den danske terrorlovgivning ved at tage til Syrien for at deltage i den igangværende konflikt.

»Anklagemyndigheden og justitsministeren skal tage initiativ til en sag om terror i forhold til Store A, og den bør medføre, at vedkommende bliver udvist af landet,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF) til Berlingske Nyhedsbureau.

Store As færden i Syrien er dokumenteret af journalisten Nagieb Khaja, der har lavet en dokumentar om bandelederen, der bliver vist på DR2 til efteråret.

I den kan man se Store A kæmpe for Ahrar al-Sham, som PET i et nyligt notat beskriver som en militant, islamistisk gruppe.

Venstres retsordfører forventer, at dokumentaren vil blive brugt som bevismateriale mod bandelederen.

»Og hvis der er basis for at rejse en straffesag efter straffeloven eller terrorparagraffen, så vil den blive rejst over for den pågældende person,« siger Karsten Lauritzen (V).

Hans kollega i de Konservative finder det »ganske ubehageligt, at der findes ekstremister i Danmark, der kan finde på at gøre sådan noget«.

»Man skal gøre alt, hvad man kan for, at enhver ekstremist, der rejser ud og foretager de her kriminelle handlinger i forbindelse terrorisme og lignende, bliver retsforfulgt og straffet. Og hvis ikke de har dansk statsborgerskab, så mener jeg, at man bør inddrage deres opholdstilladelse og sige tak for denne gang. Danmark er et demokratisk land, hvor der ikke er plads til ekstremister,« siger retsordfører Tom Behnke (K).

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen kender ikke nok til den konkrete sag med Store A til at ville udtale sig om den. Og det burde politikerne også holde sig fra lyder meldingen fra advokaten.

»Det springer mig i øjnene, at politikere udtaler sig om, at anklagemyndigheden skal rejse en sag og forlanger, hvordan domstolene skal dømme en sag. Det er lidt uheldigt, da lovgiver laver reglerne, mens den udøvende magt og domstolene skal administrere og fortolke dem,« siger advokaten, der blandt andet har forsvaret rockerprofilerne Brian Sandberg og Jørn »Jønke« Nielsen.

Michael Juul Eriksen mener, at der sker en sammenblanding af den magtadskillelse, som »er en af demokratiets grundpiller«, når politikerne blander sig i enkelte sager.

»Man ser det desværre mere og mere, at der bliver slået politisk plat på enkeltsager, hvor politikere udtaler sig om, hvordan der skal dømmes. Det bør politikerne overlade til de folk, der har kompetencen til det. De bør koncentrere sig om den magt de har fået til at lave reglerne,« siger forsvarsadvokaten.

PET har tidligere advaret danskere mod at tage til Syrien for at kæmpe på den ene eller anden side at konflikten, da det kan være et brud på den danske terrorlovgivning. Og SF føler sig tryg ved, at både PET og Rigspolitiet holder et vågent øje med de personer, der kan tænkes at have interesse i at tage i krig i Syrien.

»Og jeg har en klar forventning om, at de reagerer på det, hvis der er lovovertrædelser forbundet med det her,« siger SFs retsordfører, Karina Lorentzen (SF).

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip