Politikere ignorerede advarsler om Helmandmission

Det siger den britiske professor og krigshistoriker Theo Farrell, der er ekspert i krigen i Helmand og det sydlige Afghanistan og flere gange har arbejdet for NATO i området.

Professoren har interviewet britiske elitesoldater, der i efteråret 2005 rejste langs Helmandfloden på en mission, der skulle forberede NATO-offensiven i sommeren 2006.

Den efterfølgende rapport til den britiske regering 5. december 2005 var ikke til at misforstå:

»Missionen skulle udskydes. Der var brug for meget mere viden om de indviklede lokale magtforhold og dynamikkerne i Helmand«, siger Theo Farrell til avisen.

Den britiske regering valgte at overhøre rapportens anbefalinger, men det er uvist, om rapporten nåede den danske Forsvarskommando og daværende forsvarsminister Søren Gade (V).

I første omgang sendte Danmark 290 soldater til krigen i Helmand, hvor 37 danske soldater har mistet livet.

»Hvis jeg var dansk, ville jeg gerne vide, om danskerne fik oplysningerne fra det britiske planlægningshold«, siger Theo Farrell.

Kort før de første danske soldater rejste til Helmand i 2006, forsikrede Søren Gade, at der ikke var grund til unødig bekymring:

»Jeg kan garantere for, at vi ikke undervurderer noget. Derfor vil vi også hellere udskyde udsendelsen, hvis der viser sig at være problemer med at være klar som planlagt i starten af juli«, sagde han dengang ifølge Politiken.

Rapporten indeholdt også en plan B, hvis den britiske regering insisterede på at gå i krig allerede i 2006, som gik ud på at de danske og britiske tropper under ingen omstændigheder skulle spredes over et for stort område. Men efter blot en måned pressede den afghanske regering de vestlige soldater til at komme de afghanske soldater til undsætning rundt i hele Helmand, der er større end Jylland med en udmattende opslidningskrig mod Taleban til følge.

Advarslerne i den britiske rapport påpeger, at man ikke vidste nok om de komplekse magtspil i Helmand.

»Det endte derfor meget hurtigt med at være en krig, hvor de godt 3.000 britiske og danske soldater dybest set stod alene, og så fokuserede de på det, der var deres opgave, nemlig at nedkæmpe Taleban, men de var hverken nok soldater eller udrustet til det, fordi de var blevet presset derned af politikerne«, siger professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

 

Dagens Gossip