Politikere ønsker nye agentregler

Efter affæren om den nu forhenværende PET-agent Morten Storm, der skal have infiltreret al-Qaeda, er politikere fra flere sider i Folketinget nu klar til at kigge reglerne igennem. Det skriver Politiken onsdag.

- Terrorlovgivningen har givet nogle meget, meget vidtgående beføjelser til PET - også i forhold til, hvordan man bruger civile agenter, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, som ønsker et uafhængigt tilsyn til at føre kontrol med PET's operative arbejde.

Den konservative Tom Behnke siger, at der skal kigges på brugen af civile agenter, og det samme mener Venstres retsordfører Karsten Lauritzen.

- Jeg er da sikker på, at vi også vil se på den her sag, siger han til Politiken.

Årsagen til, at politikerne nu ønsker at kigge på reglerne, er, at PET har endog meget vide muligheder for at benytte civile agenter.

Normalt kræver den slags en dommerkendelse, men når det drejer sig om efterforskning af terrorisme, skal det blot godkendes af PET-chef Jakob Scharf eller juridisk chef Lykke Sørensen.

Og netop de regler er kommet i fokus efter, at historien om Morten Storms karriere som civil agent kom frem i Jyllands-Posten i weekenden.

Agenter må medvirke til en forbrydelse - eksempelvis planlægning af en terrorhandling - for at opnå værdifuld viden, men aldrig selv tilskynde til handling eller gøre forbrydelsen grovere, hvad Storm ifølge Politiken dog skal have gjort.

Også i regeringen er der stemning for at få kigget på reglerne. SF's retsordfører Karina Lorentzen siger, at hun vil have diskuteret reglerne for brug af agenter.

- Der skal ske noget i den forbindelse, siger hun til Jyllands-Posten.

I forvejen skal justitsminister Morten Bødskov (S) forholde sig til affæren. Enhedslisten har nemlig ifølge Jyllands-Posten stillet en række spørgsmål til ham om sagen.

Enhedslisten ønsker blandt andet svar på, om Morten Storm, som han selv påstår, var med til at lokalisere al-Qaeda-topfiguren Anwar al-Awlaki i Yemen, så USA efterfølgende kunne dræbe ham i et droneangreb.

 

 

Dagens Gossip