Politikere og journalister er utroværdige

Vi stoler mere på folk, hvis der står sygeplejerske, læge eller politi på visitkortet. Til gengæld er politikere, journalister og bilforhandlere de mest utroværdige.

Det viser en ny undersøgelse fra Epinion lavet for Radius Kommunikation, skriver Ugebrevet A4 tirsdag.

De forskellige placeringer skyldes åbenlyse kommercielle interesser, mener administrerende direktør Nicolaj Taudorf Andersen fra Radius Kommunikation, som har stået bag undersøgelsen.

- Danskerne har en klippefast tillid til de faggrupper, der udgør den menneskelige kerne i velfærdssamfundet. De har hverken en politisk eller kommerciel dagsorden. Så snart vi får fornemmelsen af, at folk gør noget for egen vindings skyld, falder tiltroen, siger han.

En repræsentativ gruppe af danskerne har vurderet forskellige faggruppers troværdighed som enten meget lav, lav, medium, høj eller meget høj.

Og mens 79 procent mener, at sygeplejersker har enten høj eller meget høj troværdighed, så har 57 procent lav eller meget lav tiltro til politikerne.

- Politikere og journalister er mere abstrakte, og de færreste danskere møder dem i dagligdagen. Derved kan der nemt opstå fordomme og karikaturer af de grupper, siger valgforsker ved Københavns Universitet Sigge Winther Nielsen.

Men det kan have alvorlige konsekvenser for demokratiet, mener sociologiprofessor Michael Hviid Jacobsen, Aalborg Universitet .

- Man kan frygte, at danskerne i fremtiden kan miste interessen for politik, fordi de mener, at politikerne alligevel er utroværdige, siger han.

Han understreger, at det er et problem, at danskerne ikke betragter samfundets kommunikationsgrupper som troværdige. Omvendt ser han også, at mistroen er et udtryk for, at danskerne er demokratiske.

- Det er en fordel, at danskerne ikke bare tror blindt på alt, hvad magthaverne siger. Det er tilladt at være skeptisk, og det er tilladt at stille spørgsmålstegn ved det, som magthaverne siger.

 

 

Dagens Gossip