Politikere: Overdrevent brug af voksenbleer er uværdigt

»Hvis det står til troende, at ældre skal sidde med tunge bleer, eller - som det også har været fremme - nogle bliver vækket hver anden time om natten for at tjekke, at bleen ikke er våd, så synes jeg, det er uværdigt,« siger socialordfører for SF, Anne Baastrup (SF).

Halvdelen af plejehjemslederne oplyser ifølge Jyllands-Posten, at mere end 60 procent af de ældre borgere bruger ble. SFs socialordfører er enig med flertallet af lederne i, at tallet er for højt, og at de ældre bør hjælpes til at komme på toilettet.

»Jeg mener, at den enkelte plejehjemsleder i samarbejde med sit personale bør se på, hvor der er noget bureakrati, som kan skæres væk, og så må de gå til kommunalbestyrelse eller socialministeren og pege på det, så det kan frigøre kræfter,« siger Anne Baastrup.

Hun mener også, at kommunerne bør investere i ny teknologi, der kan hjælpe de ældre til at benytte toilettet.

»Vi har i Folketingets socialudvalg lige været i Japan og set på blandt andet selvrensende toiletter, der kan kombineres med en anordning, der hjælper den ældre op igen efter toiletbesøg. Sådan nogle hjælpemidler vil kunne give de ældre en større grad af værdighed,« siger Anne Baastrup.

De Konservatives socialordfører Benedikte Kiær (K) mener, at den nuværende praksis på plejehjemmene med udbredt brug af bleer skal stoppes.

»Det er hamrende uværdigt, at et ældre menneske, som kan komme på toilettet med lidt hjælp, skal gå med ble,« siger Benedikte Kiær, der mener, at ethvert plejehjem bør have en politik om, at bleer kun bør benyttes i særlige tilfælde.

Hun mener, at arbejdspresset på de ansatte bør lettes, så der bliver mere tid til, at de eksempelvis kan hjælpe de ældre på toilettet.

Dansk Folkepartis socialordfører Karin Nødgaard (DF) mener, at plejehjemmene skal tilføres ressourcer i form af mere personale til at tage sig af pleje og omsorg.

»Det er ikke værdigt, at ældre skal sidde med en tung, våd ble, der også kan påføre den ældre sår og sygdomme i urinvejene,« siger Karin Nødgaard.

 

Dagens Gossip