Politikere: Regeringen sov i timen om Thulebasen

Den danske regering sov i timen, da den i slutningen af 2013 overlod ansvaret for at tildele en milliardstor servicekontrakt på Thulebasen til de amerikanske myndigheder.

Det har skabt stor usikkerhed om fremtidige grønlandske arbejdspladser og afgørende skatteindtægter til den grønlandske landskasse.

Sådan lyder det fra flere sider af Folketinget onsdag eftermiddag, hvor udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er kaldt til en hasteforespørgsel i folketingssalen.

Han er kaldt ind, fordi en milliardstor servicekontrakt på Thulebasen i slutningen af november gik til virksomheden Exelis Services, et dansk skuffeselskab ejet af den amerikanske koncern Vectrus.

Det er sket på trods af en aftale mellem Danmark og USA om, at kontrakten skal gå til et dansk eller grønlandsk selskab, hvilket de seneste mange år har sikret lokale arbejdspladser.

- Det var en stor fejl af regeringen at indgå en aftale med amerikanerne i december 2013, som tilsyneladende var alt for let at omgå, siger Finn Sørensen, grønlandsordfører for Enhedslisten.

Det grønlandske folketingsmedlem Johan Lund Olsen (IA) siger i sit indlæg i folketingssalen, at det kan risikere at koste Grønland et trecifret millionbeløb.

Sammenlignet med danske forhold svarer det ifølge Olsen til et indtægtstab på 240 milliarder kroner.

Martin Lidegaard begrunder beslutningen om at overlade ansvaret for kontrakterne til USA med, at Danmark risikerede at komme i karambolage med EU-retten, fordi Danmark ville skulle forfordele danske og grønlandske virksomheder.

- Det var velbegrundet, at man sikrede sig, at man ikke kom i strid med EU-retten, hvis et tabende selskab lagde sag an. Det ville kunne pådrage Rigsfællesskabet erstatningssager, siger Martin Lidegaard.

Han tilføjer, at aftalen med amerikanerne er, at arbejdspladserne i "videst muligt omfang" skal gå til grønlænderne, hvilket Lidegaard "forventer bliver overholdt".

Dansk Folkeparti mener, at Danmark er nødt til at lave en af ny aftale med amerikanerne, så det fremover igen er Danmark, der skal certificere servicekontrakterne omkring Thulebasen.

I øjeblikket ligger der en klagesag hos en amerikansk domstol, hvor en række virksomheder har klaget over, at et dansk skuffeselskab kunne vinde kontrakten på Thulebasen.

Klagen ventes at være behandlet midt i næste måned.

/ritzau

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip