Politikere slås om grænser for PET

At PET leger med, når udenlandsk politi bruger metoder, som er ulovlige i Danmark, fremkalder vidt forskellige politiske kommentarer.

I en dom om ulovlige våben har Københavns Byret netop fastslået, at to farlige våben ikke var blevet bragt fra Sverige til København, hvis det ikke havde været for de amerikanske myndigheders hemmelige spil i kulissen.

Det var det indirekte resultat af en civil agents lokken og pres, at en panserværnsraket og en riffel havnede i Rødovre.

Den amerikanske efterforskning er forbudt ifølge dansk lov, og til sidst deltog også PET's agent i forløbet - men overtrådte dog ikke selv loven.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper er kritisk:

- Det burde være helt klart for PET, at man ikke deltager i andre landes operationer, når der anvendes metoder, som er ulovlige i Danmark, siger hun.

- Og det gælder, uanset om det drejer sig om en ulovlig agent eller om et angreb med droner, siger hun med henvisning også til sagen om agenten Morten Storm.

I Dansk Folkeparti siger Peter Skaarup, at han har forståelse for, at PET "med den socialdemokratiske justitsminister Morten Bødskovs billigelse gradbøjer dansk lovgivning for at komme vores vigtigste allierede, USA, i møde."

Dansk Folkeparti vil gerne have en lovændring, så PET undgår at agere i en juridisk gråzone.

- Vi ved, at det ville være kontroversielt for Enhedslisten at støtte, hvorfor vi i DF stiller vores mandater til rådighed for de nødvendige lovændringer, skriver Skaarup til Ritzau.

SF's Karina Lorentzen finder det internationale samarbejde meget vigtigt.

- Jeg er overbevist om, at man anstrenger sig meget i PET for at leve op til reglerne, og at man nøje har studeret den viden, man har fået ud af dette for at undgå lignende situationer i fremtiden, skriver hun i en mail.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip