Politikere slipper for straf for indblanding i terrorsag

Statsadvokaten i København har givet politiet besked på at droppe en sag, hvor seks folketingsmedlemmer i december 2014 blev politianmeldt for at udtale sig om afgørelsen i terrorsagen mod dansk-marokkaneren Sam Mansour.

Statsadvokaten mener ikke, at politikernes udtalelser på uforsvarlig måde kunne påvirke dommere og nævninge i sagen.

- Generelt er det sådan, at folketingspolitikere har et særligt råderum til at udtale sig i retspolitiske debatter.

- Ikke mindst når der er tale om en retshistorisk sag, hvor en mand to gange er blevet kendt skyldig i så alvorlig en forbrydelse som opfordring til terror, siger Karin Degnboel Thostrup, der er chefanklager ved Københavns Politi.

Mansour blev i december idømt fængsel i fire år for at opfordre til drab og for at propagandere for terror.

Retten på Frederiksberg mente dog ikke, at Mansour skulle fratages sit danske statsborgerskab.

Selv om dommen ikke var endelig, da den stadig kunne ankes, kom blandt andre Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, og tre politikere fra Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup, med kommentarer til afgørelsen.

Heller ikke Trine Bramsen (S) og Karsten Lauritzen (V) kunne dy sig for at kritisere dommen.

Det fik Sam Mansours forsvarsadvokat til at anmelde de seks medlemmer af Folketinget for at overtræde retsplejeloven, der siger, at man ikke må komme med udtalelser, der kan påvirke domsmænd eller nævninger, så længe en straffesag ikke er endeligt afgjort.

Forinden var også rettens præsident, Torben Goldin, rykket ud med en erklæring, hvori han mindede politikere og andre om lovreglen.

Men Statsadvokaten i København mener, at politikernes synspunkter om udvisning og ophævelse af statsborgerskab må antages at have været velkendte, da emnet tidligere har været genstand for offentlig debat - også før denne sag.

- Derfor har udtalelserne efter en samlet vurdering ikke været egnet til på uforsvarlig måde at påvirke dommere og nævninge i den konkrete sag, siger Karin Degnboel Thostrup.

Både anklagemyndigheden og Sam Mansour har i øvrigt anket dommen afsagt af Retten på Frederiksberg til landsretten.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip