Politikere vil lave babyluger til hittebørn

Når desperate forældre vil af med et nyfødt barn, bør der være alternativer til at lægge det i en taske og efterlade den i det fri, som det var tilfældet torsdag morgen, da en lille pige blev fundet nær Vestre Fængsel i København.

Det mener SF's sundhedsordfører Özlem Cekic, som foreslår oprettelsen af såkaldte babyluger, hvor man anonymt kan aflevere babyer.

- Så er der nogen, der tager over der. Det er jo lidt tænkt som tanken fra klostertiden, hvor man kunne aflevere sit barn. Det er uhyggeligt, men når vi hører om de her sager, så viser det, at det desværre er nødvendigt.

- Der er et behov for, at vi kigger på, hvordan man gør det her i andre lande. Der kan man se, at både i Holland, Tyskland, Japan, Rusland, Ungarn, der har man gjort det her, siger hun.

Sundhedsordføreren forklarer, at babylugerne i Tyskland ligger i forbindelse med skadestuerne, men nøjagtigt hvordan det i praksis skal fungere i Danmark, har hun ikke taget stilling til.

- Jeg har ikke en fast plan for, hvem der skal stå for det, og hvor det skal være, men jeg synes godt, man kunne prøve at give det en chance i to år for at se, om behovet er der, siger hun.

Selvom det i Danmark kun er ganske sjældent, at man hører om efterladte børn, mener Özlem Cekic, at behovet sandsynligvis er større en som så.

- Vi opdager nogle af dem. Men hvor mange børn, der bliver begravet, eller hvor mange børn man kommer af med på en anden måde, det kender vi ikke omfanget af.

- Man kan altid diskutere, hvor meget man skal sætte i værk for at redde et liv, men når jeg hører om de her sager, så tænker jeg, at man godt bare kunne gøre det på forsøgsbasis - for eksempel i de tre største byer, siger hun.

På Christiansborg har både Dansk Folkeparti, De radikale og Socialdemokraterne også vist interesse for idéen om babyluger.

Politiet står stadig på bar bund med hensyn til, hvem der er mor til det nyfødte barn.

Den lille pige, der var nøgen og blot svøbt i et håndklæde, var nedkølet, da hun blev fundet, men hun er uden for livsfare efter behandling på Rigshospitalet.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip