Politikere vildleder vælgere om de 800.000 forsørgede

Skrevet af admin

10/05/2015

Dagens topnyheder

Når politikerne kaster tallet 800.000 ud i debatten om, hvor mange danskere der er på offentlig forsørgelse, sker det unuanceret og som en vildledning.

Det er kritikken fra både økonomer og forskere, skriver Jyllands-Posten.

800.000 danskere i den arbejdsdygtige alder bliver rigtig nok forsørget af det offentlige, men det betyder ikke, at de ved hjælp af nogle politiske greb kan sendes ud på arbejdsmarkedet.

I bedste fald er det kun 160.000 - altså en femtedel - der i realiteten er parat til et job i løbet af en overskuelig fremtid, vurderer forskere og økonomer over for Jyllands-Posten.

En af dem er forhenværende rigsstatistiker og chef for Danmarks Statistik Jan Plovsing, som har gennemgået den store gruppe af forsørgede. Han peger på, at godt 53.000 er på barsel, mens andre godt 56.000 er på sygedagpenge. 221.500 er førtidspensionister.

Han kalder derfor dem, der gemmer sig i de 800.000, for "en meget blandet landhandel".

Både formanden for Velfærdskommissionen, professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet, og professor Jørgen Goul Andersen bakker op om, at der ikke er tale om en homogen, arbejdsparat gruppe.

- Det ville være bedre for samfundsdebatten, hvis man fokuserede mere præcist på, hvad man talte om, når man brugte tallet 800.000. Man stikker vælgerne blår i øjnene, hvis man giver det indtryk, at det er folk, der alle kan tage et job, siger Jørgen Goul Andersen til Jyllands-Posten.

Venstre er blandt de partier, der bruger 800.000 til at illustrere den økonomiske udfordring, Danmark står over for.

Partiets politiske ordfører, Inger Støjberg, afviser dog, at Venstre har påstået, at man fra den ene dag til den anden ville kunne flytte så mange danskere væk fra forsørgelse og i job i stedet.

Hun understreger over for Jyllands-Posten, at partiet godt ved, at "nogle af disse mennesker aldrig nogensinde kunne komme i et almindeligt fuldtidsjob."

/ritzau/