Politimand sprang på smuglerbåd før drab

Kort før en ildkamp brød løs på den norske smuglerbåd i Ålbæk Havn, var en betjent fra PET's aktionsstyrke, AKS, hoppet fra Frømandskorpsets båd og over til de tre norske hashsmuglere.

Det oplyser Kirsten Dyrman fra Politiets Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, som er ansvarlig for efterforskningen af skyderiet.

- Der er en AKS-betjent som springer over på båden, efter at de har vædret den og smadret motorerne. Og han springer over inden, at der bliver skudt, siger hun til Ritzau.

Frømandskorpsets båd lå på lur uden for havnen og vædrede smuglerbåden, da de tre mistænkte forsøgte at stikke af med 250 kilo hash, som skulle smugles til Norge.

Kort inde i nærkampen skyder en 49-årig norsk mand først, ifølge politiet, og sårer en betjent fra aktionsstyrken med to skud i lysken.

Politiet besvarede skuddene og dræbte den 49-årige med skud i hovedet og brystet. En 27-årig nordmand blev også ramt af politiet skud.

DUP skal nu undersøge præcist, hvad der skete den søndag aften på havnen, og hvorfor det endte med, at politiet dræbte den 49-årige.

Undersøgelsen skal blandt andet slå fast, om nordmændene var advaret om, at det var politiet, de forsøgte at stikke af fra.

- Vi mangler at afhøre en del, og vi vil ikke have noget ud inden, så alle lige pludselig forklarer det samme, fortæller Kirsten Dyrman.

Politiet lå på lur og ventede på den 49-årige, der kom med en speedbåd fra Norge. Norsk politi havde placeret en gps på båden, så politiet vidste præcis, hvor langt den var nået.

De to andre stod på kajen, men da politiet slog til, hoppede de begge ned i speedbåde. Det gik dog så stærkt med at komme ud af havnen, at den ene mistænkte smugler faldt i vandet.

De to overlevende nordmænd på 27 og 36 år blev mandag varetægtsfængslet i hver fire uger.

Da det efter politiets opfattelse var den 49-årige, som skød mod politiet, er de to anholdte sigtet for besiddelse og forsøg på smugling af hash, men ikke for skuddene mod politifolkene.

Både betjenten fra aktionsstyrken, og den 27-årige er uden for livsfare.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip