Politisk flertal kræver svar om overvågning af danskere

Derfor kræver et flertal uden om regeringen i et brev til justitsminister Morten Bødskov (S), at ministeren kontakter Datatilsynet, så det kan blive undersøgt, om »udenlandske regeringer og myndigheder, efter hvad Datatilsynet er bekendt med, har indhentet oplysninger om data fra danskbaserede brugere«.

Ifølge Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), er der brug for handling fra Bødskovs side.

»Det er flere måneder siden nu , at vi har kunnet se på de afsløringer, som Edward Snowden kom med, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA formentlig overvåger eller har mulighed for at overvåge danske borgere, som bruger deres iPhone, har en Gmail eller går på Facebook. Det er et fundamentalt brud på grundlæggende frihedsrettigheder. Det skal der gøres noget ved,« siger Pernille Skipper.

Henvendelsen til Bødskov kommer fra et flertal i Folketingets Retsudvalg bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance.

Over for DR Nyheder understreger Bødskov, at han ikke kan kontakte Datatilsynet, da tilsynet er uafhængigt. Han siger også, at regeringen bestemt ikke sidder på sine hænder.

»Både udenrigsministeren og statsministeren er aktive i sagen. Udenrigsministeren har rejst spørgsmålet over for sin amerikanske kollega, og statsministeren vil tage det op med præsident Obama, når hun mødes med ham i Stockholm,« siger han til DR Nyheder.

Pernille Skipper anerkender, at Bødskov ikke kan tvinge tilsynet til at tage sagen op, men hun peger på, at »det også kan være en anden myndighed eller et særlig udvalg.«

»Vil Datatilsynet ikke det, er det deres beslutning, og så må vi se på, hvordan vi ellers kan få sagen undersøgt politisk. Det, der er hele kernen, er, at det skal undersøges. Vi kan ikke bare sidde det overhørigt,« siger hun.

Thorning mødes onsdag med den amerikanske præsident, Barack Obama, og hun siger til Berlingske, at hun vil efterlyse svar på oplysningerne om aflytninger og overvågning af EU-kontorer.

Hun afviser dog at afkræve Obama svar om amerikansk overvågning i Danmark.

»De mulige aflytninger, der har været, angår EU-institutionerne. Så vidt jeg ved, har der ikke været nogen dansk vinkel på det,« siger statsministeren til Berlingske.

 

Dagens Gossip