Politisk opbakning til hospice for døende børn

For hvor hospiceophold er en del af den palliative indsats for døende voksne, har døende børn ikke samme mulighed. For modsat lande som Tyskland, Sverige, Holland og England har Danmark ikke et hospice for uhelbredeligt syge børn, der i stedet ofte bor på en hospitalsafdeling.

»Det er bestemt en interessant idé. Det er helt oplagt at se på erfaringerne fra de lande, som ligger omkring os, og de lader til at være gode. Kan man gøre noget som helst for børnene og deres familier, som gør det lettere, vil vi selvfølgelig gerne være med til det,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix (Ø), til Politiken.

Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), bakker op om idéen:

»Det bør vi bestemt have. Vi har hele tiden haft den grundtanke, at vi burde have et børnehospital, men et børnehospice er et rigtig godt alternativ. Næste gang der etablerede et hospice, bør vi undersøge, om ikke det kan blive et børnehospice«.

Socialdemokraterne ønsker »åben debat« om et børnehospice, mens De Radikale ønsker mere information, men »ikke vil afvise ideen«, skriver avisen.

Den politiske opbakning vækker glæde hos flere sundhedsorganisationer:

»Der er helt utvetydigt et behov på det her område. Om det så skal være et egentligt hospice, udgående palliative teams eller en kombination, det må vi undersøge. Men vi bør have et tilbud også til børn, og det offentlige bør påtage sig at finansiere opgaven«, siger direktør Lars Engberg fra patientforeningernes paraplyorganisation, Danske Patienter.

Også Hospice Forum Danmark, der netop nu er i gang med at kortlægge behovet, er begejstrede. Formand Tove Videbæk forestiller sig en model, hvor regionerne har driftsoverenskomst med et nyt børnehospice:

»Jeg er sikker på, at vore politikere både på Christiansborg og i regionerne vil være velvillige over for dette nye initiativ, når de får dokumenteret behov og nødvendighed«.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil nu bede Sundhedsstyrelsen om at undersøge erfaringer med børnehospicer i Sverige. Hun tvivler imidlertid på ideen:

»Jeg tænker ikke umiddelbart, at det er den bedste vej at gå,« siger hun til Politiken.

 

Dagens Gossip