Portugals hjælpepakke kan hænge i tynd tråd

Sådan lyder advarslen fra landets regering, som frygter, at Portugal dermed kan få svært ved at leve op til de krav, som EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank stiller til gengæld for en økonomisk hjælpepakke.

Domstolens afgørelse »sætter Portugals troværdighed på spil«, fastslår politikeren Luis Marques Guedes ifølge Reuters på vegne af regeringen.

Landets forfatningsdomstol afviste fredag fire ud af ni elementer i en sparepakke, der indgår i dette års finanslov. Blandt de afviste elementer er nedskæringer i pensioner og offentligt ansattes feriepenge samt en afvisning af strammere regler for sygeorlov og arbejdsløshedsunderstøttelse. Til gengæld godkendte domstolen rekordstore skattestigninger, som alene vil indbringe mere end to milliarder euro.

Domstolens afgørelse betyder, at den portugisiske regering skal finde nye besparelser på mellem 900 og 1,3 milliarder euro, lykkes det ikke, kan det blive betydeligt sværere for Portugal at opnå gode lånevilkår hos EU, IMF og Den Europæiske Centralbank stiller.

Eurolandenes finansministre mødes i næste uge for blandt andet at diskutere Portugals økonomiske situation.

 

Dagens Gossip