Positive mennesker præsterer dårligere

Det virker ikke præstationsfremmende at være positiv eller omgive sig med positive mennesker. Det konkluderer et ny forskningsprojekt.

I to år har psykologiprofessorinden, Gabriele Oettingen, fra New York Universitet fulgt mennesker, der bevidst arbejder med positive tanker for at nå deres mål. For testpersonerne har de positive tanker fx handlet om at fremme deres præstationer på jobbet eller at sænke deres stressniveau.

Konklusionen er dog, ifølge Gabriele, at mennesker, der forsøger at nå et mål, uanset om det er at stoppe med at ryge, tabe sig eller at opnå bedre præstationer på arbejdet, ikke har gavn af de glade tanker.

De positive tanker gør os nemlig både sløve, urealistiske og ineffektive, lyder professorens vurdering.

En sovepude af lalleglæde
Problemet er ifølge hende, at de positive tanker bliver en sovepude. Dermed luller vi os selv ind i en drømmeverden, men glemmer at forholde os aktivt til problemerne omkring os. Tankerne gør os derfor mindre motiverede til at arbejde hårdt for at nå vores målet.

Forskningen viser også, at selvom positivt tænkende mennesker har et lavere blodtryk end andre mennesker, er det heller ikke en fordel, hvis man vil nå et mål. Det sænker nemlig energiniveauet og dermed indsatsen for at nå målet.

Surmuleri er ikke bedre
Det er til gengæld heller ikke en god løsning at sætte sig ned og surmule. Derimod skal vi hellere kombinere de positive fantasier med en visualisering af de forhindringer, vi står foran. Og så planlægge, hvordan vi kommer i mål.

Du kan læse mere om forskernes fund og se det værktøj, de har udviklet til at komme i mål på Harvard Business Reviews hjemmeside.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip