Præsident erklærer gidseltagning i shoppingcenter for slut

KENYA: I de kommende dage vil kenyanerne mindes den blodige gidseltagning i et indkøbscenter i Nairobi, hvor et tocifret antal civile har mistet livet.

Det siger landets præsident Uhuru Kenyatta, som har erklæret officiel landesorg i Kenya i tre dage, begyndende onsdag.

I en TV-transmitteret tale til det kenyanske folk siger Kenyatta ifølge AFP, at belejringen af bygningen er slut, men at »tabene er enorme«.

»Vi er blevet hårdt såret, men vi har været modige, forenede og stærke. Kenya har nedkæmpet ondskab og har sejret. Vi har besejret vores fjender og vist hele verden, hvad vi kan.«

»Vi har ydmyget og overvundet folkene bag angrebet, den del af vores opgave er tilendebragt,« fastslår præsidenten.

Han oplyser samtidig, at retsmedicinerne nu skal i gang med at identificere gerningsmændenes nationaliteter. Fem af dem er blevet dræbt under kampe med kenyanske sikkerhedsstyrker i indkøbscenteret, mens 11 er blevet anholdt.

Samtidig er det foreløbige antal civile dræbte blevet opgjort til 61 personer, mens seks soldater fra sikkerhedsstyrkerne har mistet livet under gidseldramaet, der begyndte lørdag i sidste uge. Myndighederne forventer dog fortsat at finde flere lig, efterhånden som de får gennemsøgt indkøbscenteret, der flere steder ligger i ruiner. Kenyatta oplyser, at flere etager er kollapset.

Under de seneste døgns kampe er centret flere gange blevet rystet af eksplosioner, og mandag udbrød der brand i centret.

Terrorbevægelsen al-Shabaab, der har base i Somalia, hvor kenyanske styrker har bekæmpet den, har påtaget sig skylden for terrorangrebet i Nairobi. Medlemmer af bevægelsen indtog indkøbscenteret lørdag ved at affyre granater og automatvåben foran de panikslagne folk på indkøb.

Se billeder fra Westgate i Nairobi herunder - vi advarer om stærke billeder:

 

Dagens Gossip