Præsident Putin advarer mod borgerkrig i Egypten

»Syrien er desværre allerede fanget i borgerkrigens greb, og Egypten bevæger sig i den retning,« lyder det fra den russiske præsident.

»Vi vil helst se, at det egyptiske folk undgår den skæbne,« siger præsidenten.

Ruslands udenrigsministerium har tidligere opfordret parterne i den politiske krise til at vise tilbageholdenhed, men har ikke kommenteret på den seneste udvikling.

Rasmus Alenius Boserup, ph.d. og ekspert i den arabiske verden ved Dansk Institut for Internationale Studier, vurderer, at Putin har ret i sin advarsel, men måske også har sin egen dagsorden.

»Selve borgerkrigs-perspektivet er reelt nok. Egypterne selv har også sagt, at det ikke er utænkeligt,« siger Rasmus Boserup.

Han ser specielt Det Islamiske Broderskabs hårde kurs, hvor de har sagt, at de ikke vil samarbejde med de kræfter, der afsatte præsident Morsi, som faretruende.

»Det kan føre til en fraktionering af broderskabet. Når man melder sig ud af processen, kan der ske det, at yderfløje begynder at lave politik gennem væbnet kamp, og det er det perspektiv, som Putin er bange for. Vi har jo allerede set en gruppe på Sinai erklære, at de vil gøre det,« siger Rasmus Boserup.

Samtidig er Putin dog langt fra begejstret for Det Muslimske Broderskab, fremhæver Rasmus Boserup.

Putin og islamister er et dårligt miks, jævnfør russernes kamp mod militante islamister i Kaukasus.

»Jeg tror snarere, det handler om positionering i forhold til Syrien, og at russerne har gjort sig til dem, der advarer mod regime- og statskollaps,« siger Rasmus Boserup.

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair, der fungerer som udsending til Mellemøsten for USA, Rusland, EU og FN, forsvarer i søndagens udgave af den britiske avis The Observer, at det egyptiske militær afsatte præsident Mohamed Morsi. Der var simpelthen ikke andre alternativer, skriver han:

»Begivenhederne, der førte frem til den egyptiske hærs fjernelse af præsident Mohamed Morsi, stillede militæret over for et enkelt valg - intervention eller kaos.«

Og nærmest som en genklang af præsident Putins advarsel fremhæver Tony Blair også, at Vesten har stærke incitamenter til at støtte Egyptens demokratiske udvikling.

»Helt basalt har vi ikke råd til at se Egypten kollapse. Derfor må vi engagere os i den nye defacto ledelse. På den måde kan vi også hjælpe til at bane vejen for egypterne tilbage til stemmeurnerne,« lyder det ifølge AFP fra Tony Blair.

Søndag eftermiddag var det stadig uvist, om den tidligere chef for Det Internationale Atom- og Energiagentur og Nobelprismodtager, Mohamed Elbaradai, bliver Egyptens nye premierminister.

De egyptiske islamister modsætter sig angiveligt udpegningen af Elbaradai.

Mohamed Elbaradai giver i den tyske avis Der Spiegel søndag udtryk for, at Det Muslimske Broderskab skal inkluderes i Egyptens politiske fremtid.

Interviewet er lavet før, Elbaradai blev trukket frem som premierministerkandidat, men i interviewet siger han, at broderskabets medlemmer ikke skal behandles som kriminelle.

»Jeg opfordrer til inddragelse af broderskabet i demokratiseringsprocessen,« siger han.

 

Dagens Gossip