Praktiserende læger dropper konflikt

De praktiserende læger har således valgt ikke at aflevere deres ydernumre og på den måde afbryde samarbejdet med det offentlige.

Beslutningen blev truffet lørdag af et meget snævert flertal af de 51 læger, der var samlet til et ekstraordinært repræsentantskabsmøde på Hotel Hilton i København. Kun en enkelt stemme skilte dem, der ønskede en konflikt, og dem, der ikke ønskede at aflevere ydernumre.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, har som følge af beslutningen valgt at forlade formandsposten, da han netop gik ind for, at lægerne skulle aflevere deres ydernumre.

Praktiserende læge Bruno Meldgaard er konstitueret som formand for PLO. Han oplyser, at lægerne nu tager imod tilbuddet fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, om et forhandlingsmøde.

»Vi har besluttet at følge den udstrakte hånd fra Bent Hansen om at sætte os ved bordet med en facilitator – det tilbud tager vi imod. Vi har alle vores tvivl om, hvorvidt det holder. Men Bent Hansen plejer at holde sit ord, det tror vi også, han gør den her gang,« siger Bruno Meldgaard.

Bruno Meldgaard understreger, at man altså er parat til at forhandle igen, men dermed ikke sagt, at man vil opfylde de krav, som regionerne stiller.

»Der er ikke konflikt på nuværende tidspunkt. Vi vil se, om forhandlingsviljen er til stede. Vi går ikke ud og lægger os ned og tager imod, hvad Danske Regioner har tænkt sig at sige,« siger han.

Striden mellem lægerne på den ene side og staten samt regionerne på den anden side bunder i, at aftalen mellem læger og regioner, der fastlægger lægernes arbejdsvilkår, udløb den 1. april i år.

Regionerne ønsker yderligere indflydelse i praksisserne, men det siger lægerne nej til. Parterne har forgæves forhandlet, og i begyndelsen af maj brød forhandlingerne definitivt sammen, og regionerne opsagde aftalen med lægerne.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) lovede torsdag, efter regeringen og Venstre havde vedtaget det omstridte lovforslag om almen praksis, at folk ikke selv kommer til at betale for lægebesøg, som der ellers var udsigt til, hvis aftalen med det offentlige blev afbrudt.

 

Dagens Gossip