Premier League-klubberne fortsætter lønfesten

Hvor man hos klubberne i Superligaen i øjeblikket arbejder for at få stoppet og nedbragt det generelle lønniveau efter de fede opgangstiderne i midten af 00'erne, så ses en helt modsat tendens hos kollegaerne i England.   Her bruger klubberne nemlig stadig store summer på at aflønne sine stjernespillere for deres bedrifter på grønsværen.

Det viser den årlige opgørelse over Premier League-klubbernes økonomi, som den engelske avis The Guardian har foretaget.

Faktisk viser undersøgelsen, at udgifterne til lønninger stadig udgør klart det største indhug i klubbernes samlede omsætning, der i 2011-2012 satte rekord med næsten 21 milliarder kroner for alle klubberne tilsammen.  

Således gik to-tredjedele af klubbernes rekordstore indkomst i 2011-2012 til spillerlønninger, hvilket svarer til i alt 14 milliarder kroner. Og det er en stigning i forhold til årene forinden, hvor den samlede lønudgift til klubbernes spillere lå på knap 13 milliarder kroner i sæsonen 2010-2011 og 12.2 milliarder kroner i 2009-2010.

Og hold nu fast. Således er der de seneste tre sæsoner alene brugt lidt over 39 milliarder kroner på lønninger alene.

Der er dog stor forskel på, hvor meget den enkelte klub bruger af deres årlige omsætning på lønninger. Af de nuværende Premier League-hold er bundproppen Queens Park Rangers suverænt dem, som kanaliserede flest penge fra klubbens samlede omsætning videre ud i lommerne på sine ansatte, da hele 91 procent gik til lønninger.  

Omvendt brugte et hold som Norwich City til sammenligning 49 procent af klubbens omsætning på lønninger, mens et storhold som Manchester United holder sin lønomkostninger på 51 procent. 

Et eksempel på de potente lønninger i den engelske liga kunne være det danske landsholds anfører Daniel Agger. I en opgørelse over landsholdspillernes indkomst foretaget af sporten.dk fornylig blev det hævdet, at den danske Liverpool-spiller årligt hæver i omegnen af 63 millioner kroner i ren grundløn (brutto, red.). Det er langt mere end den næstbedst lønnede på landsholdet, makkeren i forsvaret Simon Kjær, der står noteret for en årsløn på 18 millioner (netto, red.).

Samme eksplosive lønramme er dog bestemt ikke tilfældet for ansatte rund om i boderne på diverse stadions i Premier League. For hvor spillernes lønninger har været stigende siden 1992, så trasker sælgeren af dagens kampprogram eksempelvis rundt til minimumslønnen på omtrent 50 kroner i timen.

Selvom lønfesten og den millionstore hyre til fodboldstjernerne fortsætter i Premier League, så viser The Guardians opgørelse ikke tegn på klubber i akut konkursfare.

Overordnet tegner der sig derimod et billede af, at klubberne generelt set er blevet en sundere forretning i forhold til tidligere.

I hvert fald er andelen af klubber, der genererer underskud faldet. Hvor 16 ud af 20 klubber i 2009-2010 kunne fremvise et tab, er det tal i 2012 faldet til 12 klubber med minus i regnskabet.

Og den tendens ventes at fortsætte med reglerne om såkaldt økonomisk fair play, hvor man risikerer udelukkelse fra de europæiske turneringer, hvis man kører med usunde forretninger.

---- ---- -----

FAKTA:

Manchester City havde det højeste lønbudget i 2011-2012 på 1.761 milliarder kroner. Chelsea havde det næsthøjeste lønbudget på 1.508 milliarder kroner.

Manchester United havde den største omsætning i 2012 med 2.790 milliarder kroner.

Chelsea havde i 2012 en gæld på  7.657 milliarder kroner.

 

Dagens Gossip