Premierminister vinder valg til Japans overhus

Det Liberale Demokratiske Parti og NKP har sat sig på mindst 71 af de 121 pladser, der har været på spil, viser TV-stationens NHKs stikprøveundersøgelse, og det betyder, at koalitionen kommer til at sidde med flertallet i begge kamre.

Premierminister Abe står foran en svær periode, hvor det er nødvendigt med strukturelle reformer efter to årtier med økonomiske problemer, men den formodede sejr giver den regerende blok og premierministeren mandat til at give økonomien den førstehjælp, som den har behov for. Særligt fordi premierministeren med flertallet både i over- og underhuset næppe kommer til at løbe ind i mange lovgivningsmæssige forhindringer.

»Størstedelen af vælgerne ønskede en politik, der kan tage beslutninger, og politisk stabilitet. Det må have fremkaldt dette resultat,« siger vicepræsidenten Masahiko Komura, som ligeledes er fra Abes liberaldemokratiske parti.

Samtidig gør sejren en ende på landets politiske dødvande med den første stabile regering siden 2006, skriver Reuters.

Premierminister Shinzo Abe kom til magten i december 2012, hvor han sammen med koalitionen vandt majoriteten i underhuset.

 

Dagens Gossip