Pressede socialdemokrater viser tænder

Men det bedste forsvar er som bekendt et angreb, og den devise benyttede partiet sig af, da det lørdag tog hul på den årlige kongres, der finder sted i Aalborg Kongres og Kultur Center. Her kastede taler efter taler, fra menige medlemmer til statsministeren, ind med hårde angreb mod hovedfjenderne: Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

»Det der med, at Dansk Folkeparti siger, at de vil forhindre Venstres skattelettelser og nedskæringer (...) Kære Kristian Thulesen Dahl, sig det dog som det er: Den eneste mærkesag, du har, er, at Lars Løkke skal være statsminister i Danmark,« lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i åbningstalen.

Mens statsministeren koncentrerede sig om DF-formanden, leverede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) en bredside mod Venstres formand.

»Lars Løkke Rasmussen kaldte forleden Danmark for en stodder sammenlignet med Sverige. Tænk, at Venstres statsministerkandidat siger sådan om vores samfund«, sagde hun med henvisning til en bemærkning fra Løkke ved Dansk Industris topmøde tidligere på ugen.

»Løkke mener, Danmark er i slæbesporet. Vi mener, Danmark er stærkt. Vores svar er fællesskab. Vores svar er Helle Thorning-Schmidt,« erklærede beskæftigelsesministeren til bragende bifald fra de delegerede.

Et endnu højere bifald lød det, da netop statsministeren selv gik på talerstolen. Og de taktfaste klapsalver fik Helle Thorning-Schmidt til at knibe en tåre.

»Nu har jeg fået et image som isdronning, og så ødelægger I det,« sagde hun med et smil til forsamlingen, mens hun tørrede øjnene.

Efterfølgende forklarede statsministeren, hvad der fik hendes følelser til at løbe løbsk.

»Det var som at få en stor krammer af de mange mennesker i salen. Jeg er jo et menneske som alle andre, så jeg fik tårer i øjnene,« sagde Helle Thorning-Schmidt, der erkendte, at de dårlige meningsmålinger og kritikken i medierne tærer på hende.

»Det har da været en hård tid. Der er rigtig meget palaver og ballade om hår og tasker, om man er kølig eller varm, og alle mulige mærkelig ting, der ikke har noget med politik at gøre. Men dagen i dag er udtryk for, at når alt andet er skrællet af, er socialdemokraterne godt tilfredse med de politiske resultater,« sagde hun.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skal man dog ikke lægge alt for meget i den tilsyneladende massive opbakning til statsministeren og den øvrige partiledelse.

»Nok er der murren i krogene, og selvfølgelig rettes der kritik mod en ledelse, som bærer ansvaret for en dramatisk tillidskrise og historisk ringe målinger. Men reelt kæmper de delegerede for at holde sammen og undgå at forværre situationen,« siger han.

»Alle i salen er klar over, at uro vil få partiet til at synke dybere i hængedyndet. Derfor gør man alt for at vise omverdenen, at S står for sammenhold,« forklarer Thomas Larsen.

Den socialdemokratiske kongres slutter søndag.

 

Dagens Gossip