Priserne falder i Danmark for første gang i 60 år

Vi skal helt tilbage til 1954 for at finde en situation mage til den, de seneste forbrugerpristal fra Danmarks Statistik viser.

Priserne i januar var nemlig 0,1 procent lavere end i januar sidste år, og dermed har Danmark for første gang i 60 år oplevet deflation, altså faldende priser.

Årsagen er først og fremmest faldet i olieprisen, som har gjort brændstof og varme billigere. Men også tøj og telefoni er med til at trække priserne i negativ retning.

Som udgangspunkt er deflation et økonomisk faresignal, fordi det kan få forbrugeren til at udskyde køb til senere og dermed kan sætte væksten i stå.

Men i den nuværende situation tøver Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker hos Nordea, ikke med at kalde deflationen en gave til dansk økonomi.

- Så længe den lavere inflation skyldes faldende energipriser og mindre afgifter er det således med til at understøtte købekraften i de danske husholdninger.

- Først i det øjeblik, hvor den faldende inflation bliver langvarig og begynder at resultere i stagnerende lønninger og negative langsigtede inflationsforventninger begynder det at blive farligt for den økonomiske vækst, siger han i en kommentar.

Samme opfattelse har privatøkonom hos Danske Bank, Las Olsen, som har regnet på, hvad deflationen betyder for de danske familiers realindkomst.

- Lønningerne stiger med omkring 1,5 procent om året for tiden. Det er noget nær det langsomste i efterkrigstiden, men på grund af prisudviklingen giver det faktisk en solid stigning i realindkomsten.

- En typisk børnefamilie kan derfor bruge cirka 500 kroner mere om måneden i år end sidste år, siger han.

De lave boligrenter er yderligere en faktor, som kan være med til at sparke dansk økonomi i gang.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip