Prisstigningerne tager en lille slapper

Vi har været vant til, at det kun er blevet dyrere og dyrere at fylde indkøbskurven - men i december tog prisstigningerne en lille slapper. Rent faktisk steg priserne med to procent - og det er den laveste stigning i to år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Lone Kjærgaard, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, påpeger, at en prisstigningstakt på to procent absolut er inden for normalområdet for dansk økonomi:

- Det er både glædeligt for forbrugerne og gavnligt for samfundsøkonomien, at prisstigningstakten er kommet nedad, siger hun i en kommentar til tallene og fortsætter:

- De seneste to år er priserne steget mere end lønningerne for de fleste danskere, der dermed har fået udhulet deres lønninger. Nu lysner det på den front, siger hun.

Det er især lavere årlige prisstigninger på benzin, tøj og fødevarer, der er med til at trække årsstigningen ned i forhold til måneden før, hvor priserne under et steg med 2,3 procent.

Lone Kjærgaard mener, at der nu er begrundet håb om, at det fortsætter med at lysne. Og det er der to år sager til:

- Fedtafgiften er afskaffet pr. 1. januar, så priserne på en række fedtholdige varer som smør og piskefløde falder i 2013. Alene afskaffelsen af afgifter giver et forventet et fald i inflationen i januar på 0,1-0,2 procentpoint, siger cheføkonomen.

Hun mener, at der er gode chancer for, at inflationen kommer ned under to procent i år.

- Det er godt nyt for den enkelte dansker og noget, der kan gavne det skrantende privatforbrug, siger hun.

Det er især alkoholiske drikkevarer og tobak, der steg mest sidste år med otte procent. Det seneste år er priserne faldet 8,1 procent i varegruppen kommunikation, i høj grad på grund af lavere priser på teletjenester.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip