Privatansatte må se langt efter lønstigninger

Det seneste års svage udvikling i privatansatte danskeres lønninger fortsætter.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er der endda tale om en yderligere svækkelse i årets 3. kvartal i lønudviklingen for danskere, der er ansat i den private sektor.

Lønnen i den private sektor steg 1,4 procent fra tredje kvartal 2011 til samme kvartal 2012. Det er 0,1 procentpoint mindre end stigningen på årsbasis i andet kvartal.

Til sammenligning viser forbruger- og nettoprisindekset for tredje kvartals midterste måned, august, at den årlige stigning i forbrugerpriserne var 2,6 procent. Det vil sige, at reallønnen på årsbasis er faldet med 1,2 procent for de privatansatte.

I tredje kvartal var de nominelle lønstigninger størst inden for finansiering og forsikring med 2,1 procent og mindst inden for ejendomshandel og udlejning med 0,3 procent.

Lønudviklingen på årsbasis aftog i tredje kvartal i langt hovedparten af brancherne i forhold til årets andet kvartal.

Den største tilbagegang i perioden havde ansatte inden for erhvervsservice med 1,0 procentpoint, efterfulgt af ansatte inden for ejendomshandel og udlejning, hvor årsvæksten var 0,7 procentpoint lavere end i andet kvartal.

Lønudviklingen på de 1,4 procent på det private arbejdsmarked lå i tredje kvartal noget under niveauet for både statsansatte og ansatte i kommuner og regioner.

Statsansatte havde en årlig lønfremgang på 2,0 procent i tredje kvartal 2012, mens årsstigningen var på 2,9 pct. for ansatte i kommuner og regioner samlet set.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip