Privatøkonomi skal med på skoleskemaet

Alt for mange unge danskere har rod i økonomien. De forstår nemlig ikke en dyt af renter, låneberegninger eller budgetter.

Faktisk er hele 50.000 unge registrerede som dårlige betalere i RKI.

Samtidig har halvdelen af de 18-25-årige optaget dyre lån som sms-lån, kviklån eller lån i supermarkedet.

Også tal fra SU-Styrelsen viser, at omfanget af misligholdte SU-lån er voldsomt stigende. Det oplyser Forbrugerrådet.

Nu kalder Finansrådet og Forbrugerrådet på handling fra regeringen. Den må sætte privatøkonomien på skoleskemaet, hvis ikke en hel generation skal ende som dybt forgældede.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen fortæller hvorfor.

- Rigtigt mange unge mennesker ender i RKI, fordi de har for svært ved at betale deres lån tilbage, siger han.

Ifølge Morten Bruun Pedersen kan de unge slet ikke overskue, hvad det betyder at tage de forkerte lån, eller hvor de skal kigge hen, inden de låner penge.

- De optager lån, der hvor deres venner tager lån. De undersøger slet ikke markedet og ved slet ikke, hvordan de skal agere på markeder eller i banker, siger han.

Konsekvenserne af de unges manglende forståelse for deres egen økonomi rækker langt ud i fremtiden.

- Hvis du tror, du skal ud og købe et hus eller en bil, når du er kommet ud og har fået et arbejde, så er det ikke sikkert, at man kan gå ud og få et lån, hvis man har en stor gæld. Så bliver ens tilværelse lige pludselig anderledes, end man havde regnet med, siger han.

Nu håber Forbrugerrådet og Finansrådet på, at man nedsætter et hurtigtarbejdende udvalg i undervisningministeriet, så undervisning i privatøkonomi kan blive en fast del af folkeskolen.

 

Dagens Gossip