Problem: Stadig flere østeuropæiske tiggere og tyve udvises i Østjylland

Gruppen af østeuropæere i Danmark, som blandt andet tigger på gaden, lader til at vokse. I hvert fald er der sket en markant stigning i antallet af udvisningssager i Østjyllands Politikreds.

Her har man således i år udvist mange flere udlændinge, end tilfældet har været de to foregående år.

For på trods af, at det for adskillige østeuropæere kan være eneste udvej og et forsøg på at få et bedre liv, er det ulovligt inden for den danske grænse, og derfor har myndighederne ret til at smide udlændinge ud af landet, hvis de for eksempel tigger.

Allerede nu har Østjyllands Politi udvist 127 personer i 2013. Politikommissær Mogens Brøndum understreger, at det ikke kun er østeuropæere og udvisninger for gadetiggerier, tyveri eller indsamlinger. Men de fylder størstedelen, slår han fast.

»Fortrinsvis er det folk fra Rumænien, Litauen og Polen. Mange udvises i forbindelse med tiggeri, betleri, indsamlinger og bedrageri. Men også for tyveri fra containere, butikstyverier, cykeltyverier, ja, alle former for tyverier og også prostitution,« siger Mogens Brøndum.

I forhold til de foregående år er der sket en markant stigning. I 2012 var der frem til 18. juli blevet udvist 74, mens der i samme periode året før var blevet udvist 42. Og begrundelsen er ikke øget fokus på gruppen og kriminalitetsproblemet.

»Vi har hele fokus på den her form for kriminalitet, og derfor taler tallene også for sig selv. Det er vores klare indtryk, at der er kommet flere til vores politikreds,« siger politikommissæren og tilføjer, at der dog ikke er tal på, hvor mange østeuropæere der kommer til Østjylland.

Udlændingelovgivningen dikterer, at politiet skal give en advarsel for tiggeri, før man kan iværksætte en udvisningssag, mens man for bedrageri kan sætte gang i en sag om udvisning, straks efter personerne er blevet anholdt og sigtet.

Retten i Randers kører netop nu endnu et grundlovsforhør, der kan føre til en udvisningsdom. Her er to rumænere, som har indsamlet penge til handicappede børn under en fiktiv forening, sigtet for bedrageri.

 

Dagens Gossip