Prøver fra Syrien skal analyseres i Sverige og Finland

Prøverne bliver således bragt til laboratorier under Organisationen til Forbud for Kemiske Våben (OPCW), der blandt andet har afdelinger i disse to lande.

»Laboratorierne er OPCW-relaterede laboratorier i Sverige og Finland, med »backup«-laboratorier i Tyskland og Schweiz,« skriver Farhan Haq i en mail til den svenske nicheavis Ny Teknik.

Ifølge avisen kommer laboratorierne til at have to uger til at analysere prøverne, der formentlig vil bestå af vand, sand, jord og prøver fra ofres tøj.

Oplysningen om, at det vil tage to uger at analysere prøverne, stammer fra et tidligere interview med chefen for det svenske forsvars forskningsinstitut, FOI, Yvonne Nygren. Svenskeren Åke Sellström, der leder FN-undersøgelsen i Syrien, har tidligere været chef netop på FOI.

Yvonne Nygren vurderer, at det med stor sandsynlighed vil blive på hendes institut, prøverne skal analyseres.

»Hvis vi får prøverne, har vi 14 dage til at analysere dem,« sagde hun den 27. august i et interview med Ny Teknik.

Fredag aften oplyste FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, ifølge diplomater til de fem permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd - Storbritannien, Kina, Frankrig, Rusland og USA - at der vil gå to uger med at analysere sporene fra den mulige kemiske krigsførelse.

BNB

 

Dagens Gossip