Professor: Detroit har været en katastrofe, som ventede på at ske

Her har hovedparten nemlig gennem årtier været en del af en uddøende industrisektor, som for længst har vendt den amerikanske arbejdsstyrke ryggen, og byen har aldrig formået at finde andre græsgange og omlægge til en anden sektor.

Det forklarer ekspert i USAs økonomiske forhold og professor ved Copenhagen Business School Lars Heide.

»Problemet er, at man aldrig har formået at omlægge byens værdiskabelse fra den industrielle produktion, som har været den altovervejende sektor i byen. Det er nu længe siden, at eksempelvis bilfabrikkerne begyndte at flytte produktionen ud af landet, og byen har aldrig skabt et andet erhvervsgrundlag, som har kunnet indhente det tabte,« siger han.

Forretningsplanen har med andre ord været mislykket.

Konsekvensen har været fyringssedler i massevis, udflytning af den mest kvalificerede arbejdskraft, faldende ejendomspriser og vigende skatteindtægter. I dag står byen altså med et underskud på godt 100 milliarder danske kroner, en talrig hob af kreditorer og en konkursbegæring.

»Faresignalerne har været almindeligt kendte i flere årtier. Man kan undre sig meget over, at byen ikke noget tidligere har forsøgt sig med andre erhvervsgrundlag. Der er jo mange andre byer, som har overlevet i vid udstrækning på at have en forsvarsindustri, og det kunne måske have været en mulighed for Detroit,« siger Lars Heide.

Siden år 2000 er arbejdsløsheden i byen næsten tredoblet og er i dag mere end dobbelt så høj som landsgennemsnittet.

»Man kan sige, at byer har meget svært ved at gå ind og løfte sig selv op ved håret. En opretning kræver, at nogen vil gøre det for dem i form af et erhvervsliv, som trives, men det har man ikke haft i Detroit i mange år,« tilføjer han.

 

Dagens Gossip