Professor: Europol-parallelaftale bevarer sikkerheden

Et dansk retsforbehold behøver ikke gå ud over den nationale sikkerhed, hvis Danmark indgår en parallelaftale om Europol-samarbejdet, der bekæmper grænseoverskridende kriminalitet.

Det siger EU-professor Søren Dosenrode, Aalborg Universitet.

Han er enig med Europols direktør, Rob Wainwright, der siger til Politiken, at Danmarks sikkerhed lider, hvis Danmark står uden for Europol-samarbejdet. Søren Dosenrode peger på en parallelaftale som et middel, der kan opretholde sikkerheden.

- Danmark kan indgå en parallelaftale, hvis EU vil være med til det. Det foregår på den måde, at Danmark siger, at vi vil være i Europol. Så skal først kommissionen overveje, om de ønsker dansk deltagelse.

- Hvis de siger ja, skal ministerrådet, hvor nationalstaterne mødes og diskuterer, tage stilling til, om det er en god idé, at Danmark er med. Hvis de siger ja, forhandler man med Danmark om en parallelaftale, siger Søren Dosenrode til Ritzau.

Spørgsmål: Er sikkerheden på samme niveau som i dag, hvor Danmark er en del af Europol-samarbejdet, hvis man indgår en parallelaftale?

- Det korte er svar ja.

- Problemet er så, at Danmark ikke har noget at skulle have sagt om, hvordan Europol-samarbejdet skal udvide sig. Vi vil i så fald deltage i det daglige samarbejde, men ikke være med med i det politiske samarbejde.

- Derfor kan vi ikke påvirke, hvilken retning Europol arbejder i. Det er de andre lande, som prioriterer problemstillingerne og ressourceanvendelsen, siger Søren Dosenrode.

Danmark står til at ryge ud af Europol-samarbejdet, hvis danskerne ved en folkeafstemning, der senest skal finde sted senest i foråret 2016, siger nej til at ophæve retsforbeholdet.

- Hvis man tager dette samarbejde fra en medlemsstat, vil det lands sikkerhedsinteresser blive påvirket af det. De vil ikke blive varetaget lige så godt, siger Europols direktør, Rob Wainwright, til Politiken.

Selv om en parallelaftale kan lyde som en simpel løsning på Rob Wainwrights frygt på Danmarks vegne, er det svært at indgå en aftale i praksis, siger Søren Dosenrode.

- Det er ikke noget, som kommer let. Danmark har i øjeblikket tre parallelaftaler. Det går imod hele idéen i EU om fællesskab og solidaritet, hvis vi ikke vil være med til nogle ting, men vil skumme fløden på udvalgte spørgsmål, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip