Professor: Grækenland får ikke lov at løbe fra gælden

Det græske valgs sejrherre, Syriza-lederen Alexis Tsipras, vil hurtigt skulle kravle ned fra det træ, han er kravlet op i under den græske valgkamp.

Det siger Marlene Wind, der er professor og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

- Tsipras har ført en hård valgkamp på en masse løfter, som han i realiteten ikke vil kunne indfri. Han står i den situation, han helst ikke ville have stået i ved at vinde valget.

- Får han absolut flertal, står han i en vanskelig situation, for så skal han levere det, de har lovet. Og det kan de ikke, siger Marlene Wind til Ritzau.

Syriza har lovet vælgerne at slække på den stramme sparepolitik ved en genforhandling med EU, der reddede Grækenland fra en truende bankerot. Men det bliver meget op ad bakke.

- De kommer ikke til at få eftergivet noget gæld, fordi det er skatteyderne i eurolandene, der skal betale regningen. Det ser jeg ikke for mig kan lade sig gøre.

- Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke kan blive en eller anden form for indrømmelse, men den bliver ikke særlig stor. Måske et lille kompromis om at grækerne kan være længere om at betale og til en lavere rente, siger Marlene Wind.

Syriza-lederen Alexis Tsipras ved godt, at det ikke vil være muligt at indfri valgløfterne, for han har samtidig slået fast, at Grækenland skal blive i euroen.

- Han ved udmærket godt, at det vil blive værre for Grækenland at stå uden for euroen, der vil blive kapitalflugt fra landet og deres egen valuta, drachmeren, som de må genindføre, vil ryge ned i kulkælderen og en bankerot vil true, siger Marlene Wind.

EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank har strikket flere lånepakker sammen til Grækenland på i alt 250 milliarder euro. Dele af pakken skal genforhandles til februar.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip