Professor: Ikke plads til parti til højre for DF

Skrevet af admin

21/01/2015

Dagens topnyheder

Som det politiske landskab ser ud lige nu, er der ikke plads til et nyt parti til højre for Dansk Folkeparti, lyder det fra professor i politisk sociologi ved Københavns Universitet Lars Bo Kaspersen.

Den melding kommer, efter at næsten 13 procent af befolkningen i en undersøgelse, som Jyllands-Posten har fået foretaget, efterlyser et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti.

- Når det kommer til stykket, er jeg ikke sikker på, at der vil være tilstrækkelig mange til at støtte et parti, der på udlændingespørgsmålet er til højre for Dansk Folkeparti, siger Lars Bo Kaspersen.

Han stiller spørgsmålstegn ved, hvordan et nyt højrefløjsparti skulle markere sig på andre politiske områder end udlændingeområdet.

- Hvad skulle et nyt parti gøre? Skulle de overbyde DF og blive et endnu mere socialdemokratisk velfærdsparti, eller skulle de blive et parti, der på andre områder havde stærke nationalkonservative træk?, siger han og fortsætter:

- Det tror jeg simpelthen ikke på, at der er plads til.

Den liberale klummeskribent og radiovært Jarl Cordua tvivler også på, at der kommer et nyt, konkurrerende parti fra højre.

- Der skal jo også være den rigtige person til at lede sådan et parti, og det tvivler jeg meget stærkt på, at der er, siger han.

Tallene fra undersøgelsen er indsamlet i dagene efter terrorangrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo. Og det er en vigtig faktor for udfaldet, mener professoren.

- Det er den helt afgørende grund til, at det svinger så relativt forbavsende ud i et så højt et tal, siger han og påpeger, at man med det pågældende spørgsmål "Savner du et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti?", konstruerer et svar.

Spørgsmålet "hvem ville du stemme på, hvis du havde alle muligheder ved næste folketingsvalg?" havde givet et andet svar, mener professoren.

/ritzau/