Professor: Magtspil forhindrer bedre sundhedssamarbejde

Der er for mange penge og for meget magt på spil til, at kommuner og regioner selv kan finde ud af at få stablet et ordentligt sundhedssamarbejde på benene, mener sundhedsøkonom Jes Søgaard, der er adjungeret professor på Aalborg Universitet.

»Det er både et økonomisk og et politisk spørgsmål. De to ting hænger sammen. For at sige det lidt populært, så er der penge i sundhed. Både kommuner og regioner er klar over, at kampen om ressourcerne bliver endnu hårdere i de kommende år, og der bliver det godt at have fat i den lange ende i sundhedsvæsnet, for der sidder pengene lidt løsere i politikernes lommer end på de øvrige velfærdsområder,« siger Jes Søgaard.

Udmeldingen kommer, efter Astrid Krag i en kronik i Berlingske skriver, at det giver utryghed for borgeren, at der ikke er etableret et bedre samarbejde mellem regioner og kommuner, som ifølge ministeren »til tider står i hver sit hjørne og råber i stedet for at samarbejde«.

»Jeg mener, at ministeren i den her kronik har løftet pegefingeren, men det er ikke altid, at en løftet pegefinger er nok. Der må komme konkrete anvisninger til, hvordan den skal skæres til. Man bliver formentlig ikke enig, før en sundhedsminister siger, hvordan det skal være,« siger Jes Søgaard.

Og det er de helt overordnede linjer, som kommuner og regioner ikke kan blive enige om.

»Det er en uenighed om, hvem der skal være tovholder i sundhedssamarbejdet. Skal kommunerne have en rolle som underleverandør af nogle plejeydelser, rehabilitering og forebyggelse til borgerne? Og skal det ske inden for rammerne af de udspil, der i øvrigt kommer fra regionerne, som står for alt det behandlingsmæssige og plejen af de meget syge mennesker, der er i meget specialiseret behandling?,« spørger professoren.

Uenigheden er så stor, at den kræver indblanding fra staten, lyder det.

»Der skal nogle strammere udspil fra Sundhedsministeriet og Finansministeriet til. De kunne komme i det kommende udspil fra Sundhedsministeriet efter påske, og det kunne blive fulgt op i de aftaler, der skal forhandles i Finansministeriet med kommunerne og regionerne. Det kunne sætte rammerne for et bedre samarbejde,« siger Jes Søgaard.

Han understreger, at det dårlige samarbejde hovedsagligt er på politisk niveau, og at embedspersoner og sundhedspersoner godt kan finde ud af at kommunikere på tværs af kommuner og regioner.

Astrid Krag lover i tirsdagens kronik, at der i foråret kommer en række forslag fra regeringen, som skal medvirke til, at sundhedssamarbejdet mellem kommuner og regioner bliver bedre.

Venstre mener, at ministeren fuldstændig har glemt at tage de praktiserende læger med i regnestykket, hvor facit skal blive et bedre sundhedssamarbejde. Oppositionspartiet glæder sig i det hele taget til, at Astrid Krag bliver mere konkret.

»Ministeren oplister utroligt mange selvfølgeligheder, men bidrager med meget lidt handling. Så jeg har svært ved at se, hvad ministeren beder om opbakning til. Hun bliver nødt til at komme med nogle konkrete forslag i stedet for sådan nogle store, flotte og luftige ord,« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

 

Dagens Gossip