Professor om akutjob: Sort udsigt for ledige

Arbejdsløse må opgive håbet om akutjob i mange kommuner. På Lolland, Morsø og Ærø er der ikke så meget som et enkelt akutjob, og i langt større kommuner er billedet næsten det samme.

Samtidig viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, at kun 12,4 procent af de ledige, der står til at miste deres dagpenge i første halvår af 2013, inden for de seneste 13 uger er kommet i job eller uddannelse.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker professor Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, er der lang vej til aftalen om 12.500 akutjob.

- Når både private virksomheder og det offentlige ikke slår nok akutjob op, så bliver det meget svært. Lige nu må man erkende, at det ser sort ud, siger han til Ritzau.

De nye tal vækker ikke samme bekymring hos Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil. Hun siger, at der indtil videre er opslået 3000 akutjob, og det er langt flere, end regeringen havde forventet inden årsskiftet.

- Men desværre er der nogle sorte pletter på landkortet. Vi kan kun opfordre de sidste kommuner til at komme ind i kampen og bruge de redskaber, der er i akutpakken, siger hun.

I Enhedslisten siger Per Clausen, at han på intet tidspunkt har troet, at akutpakken ville løse de langtidslediges situation.

- Men selv ud fra min skeptiske grundholdning er det gået endnu værre, end jeg havde troet, siger Per Clausen.

Ifølge en aftale mellem regeringen og Enhedslisten har de ledige, der falder ud af dagpengesystemet 1. januar, ret til kontanthjælp i et halvt år, hvis de uddanner eller opkvalificerer sig.

Men med den seneste prognose for dansk økonomi er der ingen grund til at tro, at de lediges problemer løses næste år, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen

- Konkurrencen om jobbene blive endnu hårdere, fordi prognosen spår, at arbejdsløsheden stiger. Derfor skal der skaffes ekstra mange akutjob, hvis folk ikke skal miste deres forsørgelsesgrundlag, siger han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip