Professor om dagpengeindgreb: 7.000 kroner kan hjælpe mange

Sådan lyder det fra Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker og professor ved RUC. Han vurderer, at den nye ydelse vil fungere som et pusterum for dem, der stod til at måtte sælge huset, men det bliver ikke en fest rent økonomisk, understreger han.

»For mange vil det ikke være en høj ydelse, de kommer til at få. Det kan redde nogle, men det kan ikke redde alle, fordi det er så lav en ydelse. At få 10.400 kroner om måneden brutto, hvis man ikke har børn, er selvfølgelig bedre end ingenting. Men der er nogen, som vil få en væsentlig nedgang i deres levestandard. Med personfradrag vil de få udbetalt omkring 7.000 kroner om måneden. Det kan hjælpe mange til at klare en periode, til de kommer i job igen,« siger Bent Greve.

Ifølge Politikens oplysninger vil forsørgere med den nye ydelse kunne få 80 procent af den højeste dagpengesats, mens folk uden børn må nøjes med 60 procent af samme sats. Det svarer ifølge Bent Greve til, at en person med børn vil få cirka 14.000 kroner før skat om måneden, mens folk uden børn kan regne med omkring 10.400 kroner om måneden, inden der er betalt skat. Han hæfter sig samtidig ved, at der efter alt at dømme vil blive stillet modkrav om eksempelvis uddannelse, nyttejob eller anden aktivering til gengæld for arbejdsmarkedsydelsen.

»Der er knyttet nogle betingelser til, at de kan få ydelsen. Og det, der er et godt spørgsmål, er, hvilken aktivering de skal ud i. Er det overhovedet muligt at få de her nyttejob, som regeringen snakker om? Man kan godt spørge sig selv, om der er plads til flere i den offentlige sektor, som kan lave den her type af aktiveringsjob,« siger Bent Greve, der selv er byrådsmedlem for Socialdemokraterne i Gladsaxe.

Op mod 30.000 danskere står til at miste deres dagpenge, og ifølge Politiken håber regeringen, at det nye tiltag kan hjælpe mellem 20.000-25.000 personer. Det er et realistisk bud, vurderer Bent Greve, som dog ikke vil spå om, hvorvidt der stadig vil være brug for arbejdsmarkedsydelsen efter 2016. Her skal den midlertidige ordning udløbe, hvis det står til regeringen.

»Problemet er, at det kan vi ikke svare på. Arbejdsløshedsproblemet vil være løst, hvis der kommer gang i verdensøkonomien og Europas økonomi. Sker det ikke, så er problemet heller ikke løst i 2016.«

 

Dagens Gossip